kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Krizi fırsat bilen Japonlar 'İzlanda suşisi'yle karın doyuracak

Barış ERGİN EKONOMİ
03.11.2008
Kriz kimine göre kâbus, kimine göre fırsat. Krize fırsat olarak bakan Japonlar, iflasın eşiğindeki İzlanda'da balıkçılık endüstrisini ele geçiriyor. Japonların bu yılki alımları 57 milyar dolara ulaştı..
Kriz aynı zamanda bir fırsat... 15 Eylül'de Lehman'ın batışı ile başlayan krizde en çok kurulan cümlelerden biri oldu. Gözler güçlü rezervleri olan Uzakdoğu ülkeleri (Çin ve Güney Kore) ve petrol zengini ülkelere çevrilirken Japonlar krizi fırsata çevirmeye başladı bile. Öyle ki Japonlar 'İflasın eşiğinden dönen' İzlanda ekonomisinin can damarı olan balıkçılık endüstrisini yavaş yavaş ele geçirdi. Mali krizin başlangıcından bu yana şirket birleşme ve satın almalarında oldukça hızlı bir düşüş yaşandı. Düşüş oranı, ABD'de yüzde 15, Avrupa'da ise yüzde 30. Parası olan ülkeler için ise bu bir fırsat haline geldi. Çin ve Körfez sermayesi bu durumdan oldukça nemalanacağa benziyor. Ama Japonların da hatırı sayılır birleşme ve satın alma operasyonları var. Japonların zordaki kurumlarla evlilikleri sürüyor. Bugüne kadar en fazla şirket birleşme ve satın almasını yaklaşık 85 milyar dolarla (yaklaşık 9 trilyon Japon Yeni) 2006'da yapan Japonlar bu yılın ilk 9 ayında 57 milyar dolarlık alım yaptı. Bir başka deyişle Japonya tarihinin en büyük ikinci fetih devrini yaşıyor.

ÖRNEK ALINACAK HAMLE
İflasın eşiğindeki İzlanda, Japonların iştahını en çok kabartan ülke oldu. Balık üretimi ile öne çıkan İzlanda, sushi'nin anavatanı şirketlerinin akınına uğradı. İzlanda hükümeti geçtiğimiz hafta IMF'nin verdiği desteğin yeterli olmayacağı için Japonya devletinden de yardım istemişti. Kısacası hem Japon şirketleri hem de hükümeti şu anda ülke için can simidi. Japonya krizden fırsatı yaratmanın ne demek olduğunu bir çok ülkeye gösterdi. Uzmanlara göre Japonların alımları stratejik. Örneğin Japon bankası Mitsubishi UFJ, Morgan Stanley'nin yüzde 21'i için 9 milyar dolar verdi. Takeda, ABD'li Millennium'un kanser ilaçlarını ele geçirmek için 8.8 milyar dolar para yatırdı. Daiichi Sankyo gelişmekte olan ülkelerde iyi bir satış grafiği olan jenerik ilaç üreticisi Hintli Ranbaxy'e 4 milyar dolar verdi. Elektronikçi TDK, üretim açığını Alman Epcos'u 2 milyar dolara alarak giderdi.