kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Olli Rehn’in isteği üzerine aday ülkelerin krizden etkilenmelerine yönelik bir bölüm eklendi.

'2. dalga AB adaylarını etkileyecek'

02.11.2008
AB ilerleme raporuna kriz de eklendi. Raporda, aralarında Türkiye'nin de olduğu aday ülkelere "Krizin ikinci turu daha fazla etki yaratabilir" uyarısında bulunuldu..
AB'nin ilerleme raporuna eklediği 'kriz'le ilgili bölümde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu aday ülkelere "Krizin ikinci turunda etkilenme ilk tura göre daha fazla olabilir" uyarısında bulunuldu. AB Komisyonu, önceki yıllardan farklı bir çalışma yaparak, 5 Kasım'da açıklayacağı Türkiye'nin İlerleme Raporu' ve 'Strateji Belgesine' eklenecek, 'mali krizin aday ülkeler üzerindeki etkisini' değerlendiren ayrı bir bölüm hazırladı. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in isteğiyle hazırlanan belgede adaylara, krizin ikinci tur etkilerinin önceki tura göre daha 'güçlü' olabileceği uyarısı yapılıyor. Adaylara kriz önerileri şunlar:

* Kriz şu ana kadar aday ve potansiyel adayların ekonomilerini sınırlı etkiledi.

* Ancak geniş dış dengesizlikler nedeniyle büyük bir ihtimalle krizin ikinci tur etkileri daha güçlü olabilir. Ülkelerin çoğunun cari açığı bu yılın ikinci yarısında daha da arttı.

* Süren kriz, ülkelerin iki temel mali hesapları olan dış krediler ve doğrudan yabancı yatırımlarını da olumsuz etkileyecek.

* Doğrudan yatırımlar, bu yıl Arnavutluk hariç bütün ülkelerde geçen yılın gerisinde.

* Sıkı mali disiplin oluşturmak çok önemli. Çünkü böylece iç talep baskısı azaltılabilir.

* Maaşlardaki artış gibi ikinci tur etkiler, enflasyonun düşmesine engel olabilir.

* İşsizlik tüm ülkelerde, son aylarda düşüşe geçti. Ancak bu eğilim de üretim ve maaşlardaki değişikliğe göre tam tersine dönebilir.