kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin Orta Doğu'daki rolü önemli

AA
Giriş Saati : 03.11.2008 19:26
Güncelleme : 03.11.2008 23:25
Yeni Haber
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Türkiye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir rolü olduğunu söyleyerek, "Türkiye, bölgede işbirliğini teşvik etmek, taraflara gerekli telkinlerde bulunmak suretiyle bu sürece katkıda bulunabilir, bunu da yapıyor zaten" dedi.

Sinyora, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'ye, Türk hükümetine ve halkına sıkıntılı günlerde yardım eli uzattığı için teşekkür etti.

"Bölgede istikrar, huzur ve barışın sağlanması için kardeş ülke Türkiye gayret gösteriyor" diyen Sinyora, Türkiye ile sürekli temas halinde olduklarını ve bugünkü görüşmelerde karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Lübnan Başbakanı, görüşmede iki ülkenin ortak çıkarlarına katkıda bulunacak çalışmalara da değindiklerini ifade ederek, yaşanmakta olan ekonomik kriz döneminde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmenin önemini vurguladı.

Türkiye ile Lübnan arasında çok fazla işbirliği alanı olduğunu belirten Sinyora, ekonomik krizden Türkiye ile Lübnan'ın çok etkilenmemesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sinyora, bölge meselelerinin çözümünde Türkiye'nin sürekli destek olduğunu belirterek, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, ve bölgede adil, kalıcı barışın sağlanması için Türkiye'nin sürekli gayret gösterdiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini kaydeden Sinyora, Erdoğan'ı en kısa zamanda Lübnan'da görmek istediklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Konuk Başbakan, Türkiye'nin Lübnan'a ne gibi katkılar yapabileceğine ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir rolü var. Türkiye bölgede işbirliğini teşvik etmek, taraflara gerekli telkinlerde bulunmak suretiyle bu sürece katkıda bulunabilir, bunu da yapıyor zaten" dedi.

Nükleer silahlardan arındırılmış bir Orta Doğu görmek istediklerini de vurgulayan Sinyora, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması gerektiğinin önemine değindi.

Bir başka soru üzerine de Lübnan Başbakanı, terörün desteklenmesinin bölgenin sadece bir kesimine değil, tamamına zararı olacağını, bu desteğin hiçbir dinle bağdaşmayacağını ifade etti ve "İnsan insana zarar vermez" diye konuştu.

Suriye'yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise Fuad Sinyora, Suriye ile Lübnan arasında ilişkilerin karşılıklı ve birbirinin bağımsızlığına saygı gösterecek şekilde olmasının önemini vurgulayarak, bu ilkeler temelinde Lübnanlı bakanların muhataplarını ziyaret edebileceklerini söyledi.

Bu arada, iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar da imzalandı. Lübnan Kalkınma ve İmar Konseyi ile TİKA arasında, fiziki engelliler travma ve rehabilitasyon merkezi kurulmasına ilişkin bir anlaşma ve iki ülkenin İçişleri Bakanları tarafından da terörizm, örgütlü suçlar, uyuşturucu ve psikotrop madde kaçakçılığı ile mücadelede işbirliği anlaşması imzalandı.