kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Zam ertelemesi dengeye takılmış!

OLCAY AYDİLEK
02.11.2008
Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaza yapılan yüzde 22 zammı erteletecek karar hazırlattı ancak karar Bakan Şimşek'ten döndü * Altı bakanın görüşmelerinde ekonomik dengeler ağır bastı ve zam onaylandı. Sırada yüzde 12'lik elektrik zammı var..
Doğalgaza kasım ayında yapılan yüzde 22.5'lik zam, bakanlar arasında son dakikaya kadar nefes kesen yoğun pazarlık ve görüşmelere sahne oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kasım ve aralık aylarında zammın yapılmaması için 'özel' bir Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı hazırlattı. Günlerce süren görüşmeler sonunda ekonomiden sorumlu bakanların, 'ekonomik dengeler' konusundaki kaygıları ağır bastı ve doğalgaza tarihinin en yüklü zammı yapıldı.

ALTI BAKANLA ZİRVE
Cumhuriyet Bayramı'nda enerji KİT'lerinin durumunu görüşmek üzere çarşamba günü ekonomiyle ilgili altı bakan bir araya geldi. Zirvede, KİT'lerin borç-alacak durumu, mali yapısı ve zam konusu masaya yatırıldı. Bu toplantıdan zamla ilgili karar çıkmadı. Doğalgaza yapılacak zam, 31 Ekim gece yarısına kadar ilgili bakanlar arasında müzakere edildi. BOTAŞ, 31 Ekim cuma gününü, 1 Kasım cumartesiye bağlayan gece saat 02.00'ye kadar siyasi kanattan gelecek kararı bekledi. Görüşmeler sonunda 'ekonomik dengeler' ağır bastı ve doğalgaza tarihinin en yüklü zammı yapıldı. Enerji uzmanları, Türkiye'nin elektriğinin yüzde 50'sini doğalgazdan ürettiğini anımsatarak, doğalgaz zammının yeni yılın hemen başında elektrik fiyatlarını etkileyeceğine dikkat çekti. Uzmanlar, ocakta elektriğe en az yüzde 12 zammın şimdiden kesinleştiğini söyledi.

'BU ZAMMA SEVİNİLMEZ'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, doğalgaz zamlarıyla ilgili olarak ''Tabiki girdi maliyetlerini artıran böyle bir zammın sevindirici bir tarafı yok. Petrol fiyatlarındaki son dönemlerdeki düşüş ancak 4 ay sonra bizim formüllerimize ve hesaplarımıza yansıyacak. İlerleyen dönemde bir indirim söz konusu olabilir'' diye konuştu.