kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yurtlardaki dehşeti düşes kameraya aldı

02.11.2008
İngiltere York Düşesi Sarah Ferguson ve kızı, 2 ay önce gizlice gezdikleri İstanbul Zeytinburnu ve Ankara'daki Saray Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait kimsesiz çocuk yurtlarındaki manzara karşısında isyan etti: "Dünyanın en kötü yurtları... İngiltere'nin AB'ye girmesi için uğraştığı Türkiye bu mu!.. Ankara'nın 4.5 kilometre ötesinde elde ettiğimiz görüntüler, bu ülkenin İngiltere'nin desteğini alacak standartlardan çok uzak olduğunu gösterdi."

BAŞINI ÖRTÜP GİRDİ
Gezi sırasında gizli kamera ile çekilen görüntüleri basında çıkan, Prens Andrew'in eski karısı Sarah Ferguson (49), yurtların içler acısı durumunu İngiliz Daily Mail gazetesine anlattı: "Çocukların saçı kazınmış, el ve ayakları bağlı, koridorlar idrar, dışkı ve kusmuk kokusundan geçilmiyor.
Çocuklar insan görünce korkup çığlık atıyor. Bazıları köpek gibi duvar ve ranzalara bağlanmış. Hala kabuslar görüyorum." Ferguson, Türkiye'de engelli ve öksüz çocukların istismar edildikleri yolundaki haberleri incelemek için geldiğini ve başını örtüp kendini bir çalışan gibi göstererek içeri girdiğini de anlattı. Zeytinburnu'nda 50 çocuğun, Saray'da ise 700 kadar çocuk ve yetişkinin kaldığını belirten Ferguson, karşılaştığı bir manzarayı şu sözlerle dile getirdi: "Bir odaya girdiğimde aynı yatağı paylaşan iki kadın, insan dışkısı içindeki yataklarından ayağa fırladı. Hemen hazır ola geçip ellerini arkalarında kavuşturdular. Odadaki pis koku katlanılır gibi değildi. Manzara karşısında benim ve kameramanımın gözleri doldu. Şükür ki Ankara'daki merkezi gezerken kızlarım yanımda yoktu."

'BEZİ ÇEKİP ALDIM'
Kızı Eugenie'nin, "Turistlerin akın ettiği İstanbul gibi bir kentte nasıl böyle bir yere izin verilebilir" dediğini de aktaran ve Saray Merkezi'nde bir çocuğun cebinden bir bez parçasını çekip aldığını belirten Ferguson, "Sanırım bu bezle onun ellerini bağlıyorlardı. Konuşmak için gittiğim her yere bu bez parçasını da götüreceğim" dedi. Düşes Ferguson'un çektiği görüntüler, İngiltere'nin en çok seyredilen kanallarından ITV1'de 6 Kasım gecesi saat 21.00'de yayınlanacak.
Haberin fotoğrafları