kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

03.11.2008
İsveç Euro'ya geçişi tekrar oyluyor
İsveç'te 4 partili koalisyon hükümetinin ortağı liberal Halk Partisi, ülkede 2011' den önce Euro'ya geçmek için yeniden halkoylaması yapılmasını istiyor. Halk Partisi Genel Başkanı Jan Björklund, krizde İsveç kronunun değer kaybetmesi üzerine halkın tutumunu değiştirdiğini kaydetti. Ancak hükümeti oluşturan diğer partiler arasında konuda görüş birliği yok. 2003'teki oylamada İsveçlilerin yüzde 56'sı Euroya geçmeyi kabul etmemişti. İşin ilginci son kamuoyu yoklamalarına göre, İsveçlilerin yüzde 53'ü hâlâ kronu korumaktan yana.

Güçlüyüz yardıma ihtiyacımız yok
Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, küresel krizden etkilenen bankalara ayırılan yardım paketine dahil olmayacağını açıkladı. Deutsche Bank CEO'su Josef Ackermann, "Bugün itibariyle biz yardım paketine dahil olmayacağız. Çünkü güçlüyüz" dedi. Alman ZDF televizyonda bir röportajda açıklama yapan Ackermann, refinansman yapılarının çok çok güçlü olduğunu da aktardı. Mevduata tam güvence veren Almanya'nın 32 milyar dolarlık bir kurtarma paketi açıklaması bekleniyor.

Portekiz ilk kez bir bankasına el koydu
Portekiz hükümeti küçük bir özel bankaya el koyduğunu açıkladı. Banco Portuges de Negoicos (BPN) Portekiz'de krizin ilk mağduru olan banka. Pazar günü kabine toplantısında alınan karar ile devletleştirilen bankanın 894 milyon dolarlık zararı var. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz haftalarda ısrarla BPN için yardıma ihtiyaç duyulmadığını iddia etti. Bu arada hükümet bankalara sermayelerini güçlendirmeleri için 4 milyar Euro'luk bir kaynak0 aktaracağını açıkladı.

Hindistan, faizlerini düşürme kararı aldı
Hindistan küresel krizin etkilerini azaltmak ve nakit akışını sağlamak için kısa vadeli faizleri düşürme kararı aldı. Beklenmedik bu kararın büyümeyi desteklemek için alındığı belirtiliyor. Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi olan Hindistan bu kararı almadan önce geçtiğimiz hafta faizleri değiştirmeme politikası açıklamıştı. Analistler bu kararın nakit durumu nedeniyle doğru bir karar olduğunda hem fikir. Bir çok ekonomi geçtiğimiz ay faizleri aşağı çekerek bankalarına milyarlarca dolarlık nakit aktarmıştı.

Almanya'nın 'metalciler'i grevde
Almanya'da metal işçileri ve elektronik sanayi çalışanları daha fazla ücret talebiyle grev yapıyor. "IG Metall" sendikası tarafından Frankfurt kentinde yapılan açıklamada, hafta sonunda düzenlenen uyarı grevlerine ülke çapında yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı, grevlerin hafta içinde de sürdürüleceği bildirildi. Sendika, Almanya genelinde bu sektörlerde çalışan yaklaşık 3,6 milyon kişi için yüzde 8 ücret artışı talep ediyor. İşverenler ise yüzde 2.1 teklif ediyor.