kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Çinli CEO 'Çin otomotiv sektörünü' topa tuttu

Çin büyük bir hızla dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma yolunda ilerliyor. Geçen yıl 6.9 milyon adet otomobilin üretildiği Çin, bu hızla devam ederse kısa bir süre içinde ABD'yi sollayacak. Üretimin 2008 sonunda 8.4 milyon adete, 2009'da da 9.7 milyon adede çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece Çin, finansal kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan ABD'yi sollayarak Japonya'nın ardından ikinci büyük üretici olacak.
Çin'de otomobil üretimindeki büyümenin nedeni; kalabalık nüfusun alım gücündeki artış. Artık günümüzde Çinliler bisiklet ve motosikletten inip, otomobile biniyorlar. Şu anda Çin'de bin kişiye 25 araç düşüyor. Dünya ortalamasının 120 olduğu düşünüldüğünde Çin otomobil sektörünün katlanarak büyüyeceğini söylemek yanlış olmaz.

Kalite önemli
100'den fazla üreticinin olduğu Çin'de üç farklı üretici var. Birincisi devlete ait olan üreticiler, yabancı otomobil üreticileriyle ortak olan üreticiler ve özel sektör.
Geely'nin CEO'su Frank Zhao işte tam bu noktada Çin otomotiv sektörünün bugünkü yapısını eleştiriyor. 18 yıl ABD ve Japonya'da dev otomotiv firmalarında yöneticilik yapan Zhao'ya göre otomotiv firmaları Çin otomotiv sektörünün gelişmesine katkı sağlamıyor. Devletin sahibi olduğu ve yabancılarla ortak olan şirketler, sadece pazarı düşünüyor. Ar-Ge çalışmalarına önem vermiyor, sadece bugünü düşünüp, yarına bakmıyorlar . Çinlilerin daha kaliteli ve güvenli otomobil sahibi olması için üstlerine düşen görevlerini yapmıyorlar.
Zhao'nun eleştirileri böyle. Gerçekten de Çin hızla otomotiv devi olma yolunda ilerliyor. Ama bu zihniyet devam ederse, sadece üretimiyle dev olur. Aksi olmazsa Çinli otocuların global marka olma rüyası ise hayal olmaktan öteye geçemez.