kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Balıkçıları korkutan ''salya'' bu yıl da gözüktü

Giriş Saati : 24.09.2008 10:52
Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Yeni Haber
Marmara Denizi'nde, bilim adamlarının bir ''deniz anası'' türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların ''salya'' diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren ve geçen yıl Marmara'daki balıkçı teknelerinin başka denizlere gitmelerine neden olan ''beyaz jelimsi tabaka'', yeniden görülmeye başladı.

Önemli balıkçılık merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinde ihracat ağırlıklı faaliyet gösteren Kocaman Balıkçılık'ın ortaklarından Metin Yalçınkaya, 2007-2008 av sezonunun Marmara Denizi'nde avlanan balıkçılar açısından son derece kötü geçtiğini, bunun özellikle balıkçıların ''salya'' diye tabir ettikleri beyaz jelimsi maddeden kaynaklandığını anımsattı.

Yalçınkaya, ağlarını çekemez duruma gelen, bu yüzden ava çıkamayan balıkçıların büyük bölümünün geçen yıl Ege ve Karadeniz'e gitmek zorunda kaldığını ifade ederek, sorunun av sezonunun yeni başladığı bugünlerde yeniden baş gösterdiğini bildirdi.

Marmara Denizi'nin kuzeyinde Tekirdağ ve Silivri taraflarıyla, güneyde Marmara Adası civarında, balıkçıların yine ''beyaz jelimsi tabaka''yla karşılaştıklarını anlatan Yalçınkaya, bunun sezon için hiç iyi bir haber olmadığını, ancak tabakanın çoğalmamasını ve fırtınalı havalarda dağılmasını umduklarını söyledi.

Yalçınkaya, ilgili bakanlıklar ile üniversiteler ve TÜBİTAK'ın bu konuda çok detaylı araştırma ve inceleme yapması gerektiğine işaret ederek, çözümünün bilimsel açıdan ortaya konulması gerektiğini vurguladı.
İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'nin en fazla nüfus yoğunluğuna sahip kentlerinin çevrelediği Marmara Denizi'nin evsel ve endüstriyel atıkların tehdidi altında olduğunu, denizde oksijen oranının giderek azaldığını anlatan Yalçınkaya, ''Önlem alınmaz ise bu tehlike, sadece balıkçılığı bitirmekle kalmaz, Marmara Denizi'ni ölü bir deniz haline getirir'' dedi.

''BALIK BOL, AMA DAĞINIK VE DERİNDE''

Yaçınkaya, ağustos ayında bile çaparilere, ağlara vuran palamut yavrularının, bu yıl balığın bol olacağını gösterdiğini, ancak bereketli av ve balığın ucuzlaması için denizin soğuması gerektiğini söyledi.

Deniz suyunun sıcak olduğu dönemlerde balığın dağınık ve derinde olduğuna dikkati çeken Yalçınkaya, ''Palamut, çinekop, hamsi, sardalya, kolyoz bol olacak. Ama deniz sularının biraz soğuması gerekiyor. Deniz ne kadar soğursa balık sürüleri o kadar toplu hale geliyor, kümeleniyor, o zaman da iyi av veriyor'' diye konuştu.

(AA)