kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tatil yolculuklarında ''Konya''ya dikkat!

Giriş Saati : 24.09.2008 12:06
Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Yeni Haber
Ülkenin ortasında bulunan, trafikte geçiş noktası konumundaki Konya'yı Ankara, İstanbul ve Antalya'ya bağlayan kara yollarında araç yoğunluğu ortalamanın 5 katına ulaşıyor.

Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü ve Konya Emniyet Müdürlüğünden alı bilgiye göre, kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan karayollarında araç yoğunluğu açısından ülkenin en işlek bölgelerinden biri olan Konya, bayram tatilinde yola çıkacak çok sayıda kişinin geçiş güzergahında bulunuyor.

Özellikle Konya'yı İstanbul, Afyonkarahisar, İzmir, Eskişehir, Bursa gibi illere bağlayan kara yolu ile Ankara ve Antalya kara yollarında yoğunluk, polisin verdiği bilgilere göre 5 katına ulaşıyor.

Normalde günde 5 bin aracın geçtiği Konya-Ankara kara yolunu bu tatil dönemi başında ve sonunda günde 25 bin, 7 bin araç ortalaması bulunan İstanbul yolunu 35 bin ve 4 bin aracın geçtiği Antalya yolunu ise 20 bin aracın kullanması bekleniyor.

Konya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürü Recep Baş, sürücülerin tatil için yola çıktıktan sonra ülkenin ortasında bulunan Konya'ya genelde yorgun ulaştığını söyledi.

Konya'dan sonra devam edecek sürücülerin yolların düz olması nedeniyle kaza yapma riskinin yüksek olacağını ifade eden Baş, şu uyarılarda bulundu:

''Bu yüzden sürücülerin dikkat kaybına karşı mutlaka mola vermeleri, dinlenmeleri gerekiyor. Konya'nın bir ucundan diğer ucuna ulaşmak bile saatler alabiliyor ve yolun büyük bölümü düz. Yorgunluk, düz yollar sürücünün refleksini zayıflatabilir, dikkat kaybında artışa yol açabilir. Tatil yolculuğuna çıkanların, kara yolunda Konya levhasını görünce ve Konya çıkışında mutlaka dinlenmelerini öneriyoruz. Tatil dönemlerinde ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının arttığı düşünüldüğünde sürücülerin yapılan uyarıları dikkate almalarını bekliyoruz.''

RADAR SAYISI ARTIRILACAK

Baş, kazaların genelde hatalı sollama ve aşırı hızdan kaynaklandığını belirterek, ''Bayram önce ve sonrasında yani tatil gidiş ve dönüşlerinde önlemlerimizi alıyoruz. Radar sayılarımız artacak. Sürücüler hiç ummadıkları yerlerde radara girebilirler. Özellikle aşırı hızın önüne geçmek istiyoruz. Biz yolcuların sağlıklı, güvenle, gideceği yerlere ulaşmasını istiyoruz. Tatil, kabusa dönmesin'' dedi.

Sürücülerin dinlenmesi için bölge trafik istasyonlarının kullanılabileceğini belirten Baş, sürücülerin 3 saatte bir dinlenmesini, 100-150 kilometrede bir de araçtan inerek ayaklarını rahatlatmalarını önerdi.

Tatil gidişinde oruçlu sürücüler olacağını, uzun yolculuklarda bunun da dikkat kaybına yol açabileceğini belirten Baş, ''Tatil dönüşleri de çok riskli. Oruçtan çıkıldıktan sonra beslenme düzeni çok değişiyor. Yola çıkmadan önce özellikle ağır, yağlı ve hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek sürücüyü daha dinç tutacaktır'' diye konuştu.

(AA)