kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Öğrencilerimize günlük süt verelim'

Giriş Saati : 24.09.2008 10:39
Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Yeni Haber
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Uysal, eğitim öğretim yılının başlamasıyla yeniden gündeme gelen okul sütü projesine gereken ilginin gösterilmemesinden yakındı.

Harun Uysal, "Okul sütü projesiyle hem sağlıklı bir nesil kazanacağız hem de ileriki yıllarda görülmesi muhtemel hastalıkların önüne geçmiş olacağız. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda, az süt içilmesinden kaynaklanan kemik erimesi gibi hastalıklar önlenerek, bu alanda yapılan sağlık harcamaları da azaltılmış olur." dedi.

Genç yaşlarda görülecek hastalıkların ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmesini etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Uysal, "Beslenme ve sağlık sözkonusu olduğunda çocuklar, toplumun birinci derecede duyarlı grubunu oluşturmaktadır. Çocuklar beslenmeleri, sağlıklı olmaları ve eğitilmeleri birbirini tamamlar şekilde sağlanabilirse, ülkelerin güvenilir, mutlu ve güçlü yarınları olabilir. Bu sebeple okul sütü programlarıyla daha fazla ve güvenli süt içilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

15 milyon öğrencinin dersbaşı yaptığı 2008-2009 eğitim öğretim yılında hâlâ okul sütü programının gündeme gelmemesinin acı verici olduğunu vurgulayan Uysal, "İran'da bile öğrencilere günlük süt dağıtılırken ülkemizde bu yönde bir çalışma yok. Okul sütü projesini valilikler, il özel idareleri, yerel yönetimler, okul aile birlikleri ve üretici birlikleri beraberce hayata geçirebilir." diye konuştu.

Prof. Dr. Harun Uysal, okul sütünün çocuklara faydalarını şöyle sıraladı: "Çocuklar son derse kadar gerekli olan enerji ve sıvıyı depolayamaz. Teneffüslerde verilen süt, bu eksikliği giderir. Çocukların önemli bir kısmı, günlük yiyecekleriyle gereken miktarda mineral maddeleri ve vitaminleri alamaz. Günlük besinlerle ancak yüzde 60-70'i alınır, geri kalanı sütle sağlanır. Çocuklara daha çok içirerek, doğru beslenme kalıplarının gelişmesi sağlanır. Çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılır."

(CİHAN)