kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayram tatiline çıkacak sürücülere uyarı

Giriş Saati : 24.09.2008 11:20
Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Yeni Haber
Kara yolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Semih Baydar, araç sürücüleri, otobüs firmaları, denetleme ile görevli ekipler ile ilk ve acil yardım hizmeti verenlere Ramazan Bayramı tatili ile ilgili trafik uyarısında bulundu.

Baydar, 27 Eylülden itibaren başlayacak 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde, gerek şehir içi gerekse şehirler arası yollarda yoğun bir trafiğin yaşanacağını ifade etti.

Bayramlarda, yaşanılan trafik yoğunluğu dolayısıyla her yıl çok sayıda kişinin öldüğünü, bir o kadarının da yaralandığını belirten Baydar, sevinçlerin paylaşıldığı, mutlulukların yaşandığı sürecin yas ve cenaze kaldırma gününe dönüştüğünü söyledi.

Sürücülerden dinlenmiş ve uykularını almış bir şekilde yola çıkmalarını isteyen Semih Baydar, ''Gidilecek yere göre zamanında yola çıkılmalı, acele edilmemeli ve geç gitmeyi göze almalılar'' dedi.

Özel araçlarda da sürücülerin yanı sıra yolcuların da emniyet kemerlerini mutlaka takmaları gerektiğini ifade eden Baydar, ''Trafik kurallarına, özellikle trafik işaret ve işaretçilerine uyunuz. Aşırı hız ve hatalı sollama, özellikle köprü üstü, viraj ve tünelde kesinlikle sollama yapmayınız'' diye konuştu.

Kara yollarında araç konvoyları oluşacağından, sabırla takip mesafesinin korunması gerektiğine dikkati çeken Semih Baydar, şunları söyledi:
''Bölünmüş yollarda hız sınırları tek şeritli yollardaki kadar olduğundan, hız sınırlarına uyulmalı. Araç kısa farlarının şehirler arası yollarda yakılması, görülmeniz açısından olumlu bir hareket olacaktır. Ayrıca araçlara belirlenenden fazla yük ve yolcu alınmamalı.

Tüm araçların mevsimlik gerekli bakımlarının yapılmış, lastik diş kalınlıklarının, silecek suyunun hava ve yol şartlarına uygunluğu kontrol edilmiş olmalı. Olası maddi hasarlı kazalar için araçlarda mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurulmalı.''

Baydar, sürücülerden belli aralıklarla mola vererek dinlenmelerini, seyir halindeyken cep telefonu ile görüşmemelerini, yola çıkmadan önce alkollü içecekler tüketmemelerini de istedi.

OTOBÜS FİRMALARI

Otobüs firmalarının seferlerini yasada belirlenen süreleri dikkate alarak düzenlemeleri gerektiğini söyleyen Semih Baydar, ''Şoförlerin uykusuz ve dinlenmeden sefere çıkmalarına engel olacak tedbirler mutlaka alınmalı, korsan bilet satılmamalı, ayakta yolcu alınmamalı'' dedi.

Baydar, görevli polis ve jandarma ekiplerinin sık, ciddi, etkin ve sürekli, sabit ve seyyar araçlarla denetim yaparak, caydırıcı yaptırımları uygulamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

(AA)