kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolarda yükseliş sürecek mi?

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 12.09.2008 09:47
Güncelleme : 12.09.2008 17:38
Yeni Haber
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2480 YTL, avronun satış fiyatı 1,7610 YTL oldu.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,2440 YTL'den alınan dolar 1,2480 YTL'den satılıyor. 1,7570 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7610 YTL düzeyinde bulunuyor. Serbest piyasada önceki kapanışta 1,2680 YTL olan dolar güne 1,2530 YTL'den, 1,7640 YTL olan avro 1,7520 YTL'den başlamıştı.

BORSADA DURUM

Lehman Brothers'ın içine düştüğü zor durumun ABD finans piyasalarının geleceğine yönelik endişeleri artırması, ABD'de açıklanan Ağustos ayı perakende satışlar verisininin beklentilerin çok altında çıkmasıyla başta Wall Street olmak üzere yurt dışı borsalarda sert satışlar gerçekleşmesi ve gelişmekte olan piyasalardan para çıkışının sürmesiyle İMKB 100 edeksinde yüzde 1'e yakın düşüş yaşandı.

İMKB Ulusal 100 endeksihaftanın son işlem gününü yüzde 0.95 kayıpla 37,033.87 puanda tamamladı. Buna göre üst üste dördüncü günde de değer kaybı yaşanan İMKB'nin haftalık kaybı yüzde 5.32 oldu. İMKB'de işlem hacmi ise 1.33 milyar YTL ile dünkü seviyesine çok yakın gerçekleşti.

Ata Portföy Fon Yönbeticisi Cem Tözge, "Yurtdışı piyasalardaki satışlar sürüyor. Gelişmekte olan piyasalardan para çıkışı da devam ediyor. Özellikle ABD'de Ağustos ayı perakende satışlar verisinin beklentilerin çok altında açıklanmasının ardında sert satışlar yaşandı" diye konuştu.

ABD'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 0.3, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar ise yüzde 0.7 ile beklentilerin üzerinde düştü.

Reuters anketine katılan ekonomistler Ağustos'ta perakende satışların yüzde 0.2 artacağını, çekirdek perakende satışların ise yüzde 0.2 düşeceğini tahmin ediyordu.

Lehman Brothers, hisselerinin dün yüzde 40'ın üzerinde düşmesi ve firmanın ayakta kalıp kalamayacağının sorgulanmaya başlaması sonrası olası satış için görüşmelere zorlanıyor.

Gelişmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi kaynaklar, Lehman ve ABD devlet yetkililerinin şirketin tümünün satılmasını da içeren çeşitli opsiyonlar üzerinde yoğun görüşmeler yürüttüklerini belirtti. Kaynaklardan biri, Lehman'ın devlet müdahalesine direnç gösterdiğini belirtti.

Bir kaynak, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın, Lehman Brothers'ın durumunun çözümünde hükümet parasının kullanmayacağı konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Wall Street güne düşüşle başlarken, Avrupa borsaları da bu durumdan etkilenerek gün içindeki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 TSİ 1725 itibariyle yüzde 1.11 artıda seyrediyordu.

Öte yandan Erdoğan-Doğan polemiğinin etkisiyle Doğan Grubu şirketlerindeki değer kaybı sürdü. Doğan Holding yüzde 5.56, Doğan Yayın Holding yüzde 7.34 ve Doğan Burda yüzde 4.4 kayıpla haftanın son işlem gününü tamamladı.

DOLAR NEREYE GİDİYOR?

Dolardaki artışın altında, Merkez Bankası'ndan gelen faiz indirimi sinyalleri ile değer kaybetmeye devam eden petrol fiyatlarının önemli rol oynadığını düşünüyorlar. Altın ve döviz piyasası uzmanlarından Mehmet Ali Yıldırımtürk, ibrenin dolar lehine dönmesinde, Hazine itfasından çıkan paranın dövize yönelmesinin de rolü olduğunu vurguluyor. Tera Menkul Değerler'den Ersagun Şimşek ise cari açığa dikkat çekiyor: "Büyümedeki sıkıntılar yabancıda 'cari açığın finansmanında sıkıntı yaşanabilir mi?' endişesine yol açtı."

Uzun süredir ipotekli konut finansmanı sistemindeki büyük çöküntünün ABD ekonomisindeki yansımalarıyla ilgili gelen haberlerle dalgalı seyreden dolar, 4 Ağustos'ta 1,1495 YTL'ye kadar düştü. Ardından ABD ve Avrupa'dan gelen sinyaller çerçevesinde yükseldi ve 29 Haziran'da 1,17 YTL'den yukarıya doğru yelken açtı. Ancak 8 Eylül'de ABD Hazinesi'nin iki mortgage devi Fannie May ile Freddie Mac'e el koyduğu haberi rüzgarı bir anda tersine çevirdi. Dolar hafta başında 1,23'ten 1,2165'e düştü. Fakat bu gerileme uzun sürmedi.

Türkiye'nin ikinci çeyrekteki yüzde 1,9'luk şok büyüme rakamı, 98 dolara kadar düşen petrol fiyatları ve faiz indirimi beklentisi doları yeniden gözde haline getirdi. YTL, bugün dolar karşısında üç ay öncesine döndü. Dolar/YTL kotasyonları en son 13 Haziran'da 1,2580 YTL seviyesinden işlem görmüştü.

'1,24 İLE 1,26 YTL ARASINDA GİDER-GELİR'

Dolar, son üç günde gösterdiği performans ile 1,2580 YTL'ye yükselirken, Kapalı Çarşı döviz piyasası da hareketlendi. Döviz piyasası uzmanlarından Mehmet Ali Yıldırımtürk, doların kırılma noktasını 1,2650 YTL olarak görüyor. Öncelikle bu tutarın test edileceğini aktaran Yıldırımtürk, "Bir süre 1,24 ile 1,26 YTL arasında gidip geleceğini tahmin ediyorum. Şu sıralar 1,26'dan işlem görüyor. Öğleden sonra satış gelebilir. Bu kadar hızlı gerileme kâr satışları getirebilir." değerlendirmesinde bulundu. Dolar, Euro paritesi konusundaki öngörüsü ise 1,40 ile 1,42 arasında değişeği şeklinde. ABD'li martgage devlerinin 'kurtarılma' haberinin dünya piyasalarında olumlu bir dalgaya yol açtığını ifade eden Yıldırımtürk, "Şimdi finansal krizin Avrupa ekonomilerini teslim aldığı ve bu ülkeleri büyüme sıkıntısı sardığı konuşuluyor. Pek çok banka, ABD'deki gibi ipotekli finansman krizi baskısı altında. Avrupa merkez bankaları faizi artırmak konusunda hassas. Ama sistem buna zorluyor. Paritede ABD'den gelen veriler etkili olacak." ifadelerini kullanıyor.

'FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ SATIN ALINIYOR'

Tera Menkul Değerler'den Eersagun Şimşek ise yabancı etkisine vurgu yapıyor. Yabancı yatırımcıda, büyümedeki son sinyal yüzünden "Cari açığın finansmanında sıkıntı yaşanabilir." endişesi doğduğunu aktaran Şimşek, "YTL'nin değer kaybındaki bir diğer önemki faktör, petrol fiyatındaki düşüş. 1980'den bu yana dolar ve petrolün fiyatı birbirine ters yönde hareket etmiş. Faiz indirimi beklentisini de unutmamak gerek." diyor. Yüzde 1,9 gelen ikinci çeyrek büyümenin faiz indirimi konusunda soru işaretlerine yol açtığını belirtirken de şu değerlendirmeleri yapıyor: "Cari açığın finansmanında bir sıkıntı olmaycağını düşünüyorum. Büyüme de üçüncü çeyrekte toparlanır ve yüzde 4,5 seviyesine gelir. Dolasısıyla doların YTL karşısındaki sert yükselişinin devam edeceğini zannetmiyorum. Ancak faiz indirimi YTL'den den çıkışı hızlandırır. Şimdi piyasa bu konudaki indirim beklentisini satın alıyor"