kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Rifat Hisarcıklıoğlu - Kürşad Tüzmen - Nazım Ekren - Zafer Çağlayan

"Doğu'ya giderim" diyen tekstilci 5 yıl teşvikli olacak

12.09.2008
İşletmesini 2014'e kadar Doğu'ya taşıyacak en az 30 kişi çalıştıran tekstilcilere 5 yıl boyunca KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz, SSK, enerji destekleri ile vergi indirimi verilecek..
Tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerinin finansal sorunlarına çözüm için beklediği, eylem planı dün açıklandı. Başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere işletmesini kalkınmada öncelikli yörelere taşıyan ve en az 30 kişi istihdam edenlere 2009-2014 arasında destek verilecek. Tekstilciye, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren primi indirimi, yüzde 50 enerji desteği, kurumlar ve gelirler vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, KOSGEB'den sıfır faizli kredi imkânı sağlanacak. Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı'nı Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katıldığı toplantıda Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan açıkladı. Eylem Planı, 2 ana eylem ve 7 tedbir başlığı altında toplam 28 eylemden oluşurken, süreci raporlaması için Sanayi Bakanlığı bünyesinde Yürütme İzleme Grubu oluşturuldu.

İLK KEZ SADECE BİR SEKTÖRE
İlk kez sadece bir sektöre dönük eylem planı ve özel destekler hazırlandığını belirten Bakan Çağlayan "3D" olarak adlandırılan "değişim, dönüşüm ve desteği" içeren sektör stratejisi çalışmalarına da başlandığını bildirdi. Alınan tedbirlerin Dünya Ticaret Örgütü ve AB normlarına uygun biçimde şekillendiğini anlatan Çağlayan, tekstil sektöründe yüksek kalitede moda, tasarım, marka ve bilgi bazlı ürünlerin üretildiği ve satıldığı yapıya dönüştürülmesinin amaçlandığını söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Türkiye'nin toplam ihracatının yarısını tekstilin oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Yüksek kaliteli, yüksek fiyatlı ürünlere kaymamız gerekiyor. Modayı ve markayı yaratmalıyız. İhracat miktar olarak fazla olmayacak ama değer olarak yüksek olacak." Başbakan Yardımcısı Ekren de yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin makro ve sektörel bazda önemli değişim ve dönüşüm sürecinde bulunduğunu belirtti. Üç sektörün öncelikliler arasında yer aldığını kaydeden Ekren, "Bu sektörler yatırım, istihdam, ihracat ve ithalat sürecinde önemli rol ve fonksiyon görmeye devam edecek" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları