kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Niyazi Koçak

Sigorta sektöründe duraklama dönemi

12.09.2008
2008'de sigorta pazarında yaşanan daralmanın, şirketleri pazar payını korumaya yönlendirdiğini söyleyen Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak, "Pazar payını koruma gayreti ve izlenen agresif politikalar, fiyatların düşmesine neden oldu" dedi..
Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak, yılın ilk 6 ayında Türkiye'de yaşanan siyasal ve ekonomik belirsizliğin ve dünya finans piyasalarında yaşanan çalkantıların etkisiyle sigorta sektörünün hayatdışı branşlarında yılsonunda ancak yüzde 1-2'lik reel büyüme gerçekleşeceğinin beklendiğini söyledi. Sigortacılığın lokomotif branşı olan kaskodaki düşüşün sektörü etkilediğini belirten Koçak, sözlerine şöyle devam etti: "2008 yılı ilk 6 aylık dönemde poliçe adetleri % 6 civarında artmış, ortalama kasko primlerinde %3,5'lik bir azalma gerçekleşmiştir. Yılın ikinci çeyreğinde yaşanan siyasal dalgalanmaya, global ekonomik durgunluğun da eklenmesiyle özellikle hususi otolarda satış adetleri düştü. Pazardaki büyümenin devam etmemesi, sektör oyuncularını fiyat rekabetine ve pazar paylarını korumaya yönlendirdi. Pazar payını koruma gayreti ve izlenen agresif fiyat politikaları, fiyatların düşmesine neden oldu. Hususi otolarda ortalama prim aynı seviyelerde kalırken, kamyonet ve minibüs gibi ticari grupta ortalama primler düştü."

PAZARIN GENİŞLEMESİNE ENGELLER
Ekonomik gidişat, global ekonomideki türbülans ve bankaların kredi politikasının sigorta sektörünün sonuçları üzerindeki etkilerini sektörün sonuçlarını önemli ölçüde etkileyen 3 faktör olarak değerlendirdiğini belirten Niyazi Koçak, "Yatırımların yavaşlaması, üretim sektöründeki kapasite kullanım oranlarının düşmesi, iç ticaretin ve hatta sınır ülkeleriyle karayoluyla yapılan dış ticaretin azalması, sektörümüzü doğrudan etkilemektedir. Bireysel kredi faizlerinin yükselmesi, konut ve araç kredilerinde azalmayı da beraberinde getirmiştir. Bu hususların olumsuz sonuçları, poliçe adetlerinin artışı, yani pazarın genişlemesinin önündeki önemli engellerdir" dedi.

"ACENTENİN GUCUNU ARTIRACAĞIZ"
Niyazi Koçak, Birlik Sigorta'nın yılsonu beklentileriyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Hedefimiz, daha kârlı sigorta branşlarında yoğunlaşmaktır. 2008 yılının ilk yarısında Halkbank ile olan işbirliğimiz güçlendirilip, özellikle yangın branşında önemli gelişimler sağlanarak %45'lik bir prim üretim artışına ulaşılmıştır. Bizim için acentelerimiz çok önem verdiğimiz bir satış kanalıdır. Yılın ikinci yarısında acentelerimize yönelik olarak satış etkinliğini ve motivasyonu artırıcı, kârlı üretimi teşvik edici uygulamalar ile bu alandaki etkinliğimizi ve gücümüzü de önemli seviyelere taşımayı planlamaktayız."