kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Düşüşe geçen Lehman piyasaların kâbusu oldu

12.09.2008
ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın, Bear Stearns'ün akıbetine uğrama ihtimali piyasaları tedirgin ediyor. Dünya borsaları finans piyasalarındaki kaygılarla düşüşte..
Wall Street'in önde gelen bankalarından Lehman Brothers'ın içinde bulunduğu krizi atlatamama tehlikesi ABD borsalarını etkilemeye devam ediyor. Dow Jones Sanayi Endeksi gün içinde yüzde 1'lere varan düşüler yaşadı. Borsa açılışında son üç günde hisse değerinin yarısını kaybeden Lehman Brothers yüzde 40'lık bir değer kaybı daha yaşadı. Böylece şirket hisseleri son 1 yılda yüzde 92 değer yitirmiş oldu. Kulislerde en çok konuşulan konu ise Lehman Brothers'ın da aynı Bear Stearns gibi ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından başka bir ABD'li finans devine satılıp satılmayacağı. Avrupa borsaları ise ABD'deki gelişmeleri endişeyle izliyor.

ASYA DA GERİLİYOR
Ancak özellikle AB Bölgesi'nde yaşanan ekonomik yavaşlama özellikle perakende şirketlerinin önemli kayıplar yaşamasına neden oldu. Alman Borsası Dax yüzde 1 değer yitirirken İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 1.8, Fransız CAC endeksi ise yüzde 1.8 oranında değer yitirdi. Asya piyasaları ise son 3 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Borsalarda yaşanan düşüşlerde, kredi krizinde beklenen kayıpların yanı sıra büyümede yaşanan yavaşlamalar etkili oldu. Hong Kong Borsası yüzde 3 seviyesinde düşler yaşarken, Japon Nikkei Endeksi yüzde 2 geriledi. Asya piyasalarında ayını ABD ve AB borsalarında olduğu gibi özellikle finans kâğıtları önemli kayıplar yaşadı. Diğer yandan ABD'nin dış ticaret açığı petrol fiyatları nedeniyle artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 5.7 artarak 62.2 milyar dolar oldu. Böylece, açık son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.