kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CERN'deki deney Kuran'ın da emri

Uğur BECERİKLİ - ANKARA
12.09.2008
Evrenin oluşumunu deşifre etmeyi hedefleyen CERN'deki deney için Diyanet ve ilahiyatçılar "İslam yaradılışın araştırılmasını ister" diyor..
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN), İsviçre- Fransa sınırındaki laboratuvarında yapılan "Big Bang" (evreni ortaya çıkaran büyük patlama) deneyinin heyecanı, tüm dünya gibi Türkiye'yi de sardı. Önceki gün ilk etabı gerçekleştirilen ve başarıyla tamamlanan ilahiyatçıların ve Diyanet İşleri'nin görüşleri merak konusuydu. Diyanet, "Her deney Allah'ın bilgisi dahilindedir" açıklaması yaptı. SABAH'ın konuştuğu ilahiyat profesörleri ise deneyin İslami açıdan hiçbir mahzurunun bulunmadığı konusunda hemfikir... İşte, İslamiyet'in dünyanın nasıl yaratıldığının araştırılmasını istediğini belirten ilahiyatçılardan bazılarının görüşleri:

DİYANET'İN YORUMU
"İnsanoğlu Allah'ın verdiği akılla yol alıyor"
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu:
İnsanoğlunun yapabildiği her deney yüce Allah'ın bilgisi dahilindedir. Bilimsel nitelikteki deneyler, Sünnetullah (Allah'ın Sünneti) çerçevesinde gerçekleşir. Keşif, olan bir şeyi açığa çıkarmaktır. Bu tür keşiflerin ilahi iradeyle çatışan keşifler olduğu kanaatinde değilim. Zaten yapılan deney, var oluşla ilgili ipuçlarını keşfeder. İnsanoğlu Allah'ın verdiği akılla yol alıyor.

İLAHİYATÇILARIN YORUMU
'Serseri bir tesadüfe bağlamak akla ziyan'

Prof. Dr. Hayrettin Karaman: Allah Kuran'da varlıkları nasıl yarattığını birçok ayette anlatıyor ve bizim de bu yaratılış üzerinde düşünmemizi istiyor. Evrenin nasıl var olduğu ve yapısı konusunda bilim yöntemlerini kullanarak araştırmada bulunmak, İslam'ın istediği bir şey. Hem insanlar hem de cansız varlıklar incelendiğinde görülüyor ki, muazzam bir hesaplama ve işçilik söz konusu. Bütün bunları serseri bir tesadüfe bağlamak, akla ziyan.

'Sakıncalı değil, aksine dinin emrini uygulama'
Prof. Dr. Saim Yeprem:
Kuran tabiatın nasıl var olduğunu araştırmamızı emrediyor. Bu dine aykırı değil, dinin emri olur. 'Dağlar nasıl dikilmiş, yer nasıl düzeltilmiş, gök nasıl yükseltilmiş, bunları araştırmaz mısınız, canlılar nasıl yaratılmış bu konuyu incelemez misiniz?' anlamında ayetler var. Kuran'daki bu emrin açıklanması ve uygulanması gibi de düşünülebilir bu deney.

'İlk Müslümanlar da ilmi ibadet saydılar'
Prof. Dr. Beyza Bilgin: Eskiden kutsal kitabı ulema yorumluyordu ve deneysel çalışmalarla buna aykırı sonuç çıkarsa reddediliyordu. Ancak reddetme fayda getirmedi. Allah bunu böyle yarattıysa ve insanların da bilmesini istiyorsa, ulema ne derse desin doğrusu budur. Allah Kuran'da sık sık söylüyor, 'Yeryüzünde gezin, Allah'ın nasıl yaratmaya başladığını görün' diye. Başlangıçtaki Müslümanlar ilmi de ibadet gibi kabul ettiler, bütçe ayırdılar.
Haberin fotoğrafları