kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Doları, düşen petrol de durduramadı

Rahim AK-Furkan ALP / EKONOMİ
12.09.2008
Şimdiye kadar petrol fiyatlarının düşüşü ile cari açık ve enflasyon problemi azalacak diye diğer piyasalara göre iyi direnç gösteren Türkiye piyasası son iki günde en hızlı çakılanlar arasına girdi. Dolar Euro karşısında yılın en yüksek seviyesi olan 1.39'a çıktı. Dolar YTL karşısında da üç ay önceki düzeyi olan 1.27 YTL'yi gördü. Borsanın iki günlük kaybı yüzde 7'ye dayandı, dün yüzde 4.85 düştü..
Petrol fiyatlarının 147 dolardan 100 dolara gerilemesi nedeniyle şimdiye kadar net petrol ihracatçısı olduğu için iyi direnç gösteren Türkiye piyasaları, yabancıların senaryo değiştirmesiyle yerle bir oldu. Borsanın iki günlük kaybı yüzde 7 olurken dolar üç ay önceki iktidar partisi AK Parti'nin kapatılma davası gerginliği ile aynı seviyeye geldi. Temmuz başından ayından bu yana düşen petrol fiyaatları nedeniyle petrol ihracatçısı Rusya ve Brezilya'dan çıkan fonlar, petrolün düşüşü nedeniyle cari açık ve enflasyon sorunlarının azalacağı beklentisi ile Türkiye piyasasına giriyordu. Bu da doları düşük tutarken borsa da diğer ülkelerin borsalarına göre daha dirençli kılıyordu. Ancak son günlerde petrol ve emtia fiyatları geri geldiği için diğer tüm para birimleri karşısında doların değer kazanması nedeniyle YTL'ye karşı da güçlenen dolar nedeniyle bu olumlu senoryo sona erdi. Yabancı fonlar artık doların daha fazla yükseleceği ve bunun da Türkiye'nin fiyatının azalmasına rağmen petrol ve emtia faturasını yükselteceği beklentisine girdi. Böylece Türkiye'nin 6 yıldır süren senaryosunu kaybetmiş yorumları yapılıyor.

RUSYA VE İTFA
Bunların yanı sıra Rus borsasının Gürcistan'a askeri müdahalenin ardından yüzde 31 çakılması nedeniyle bu ülkeden çıkamayan fonların nakit ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılaması ve ürken yatırımcıların genel olarak gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlaması piyasanın hızlı değer kaybında etkili oldu. Uzmanlar ayrıca yatırımcıların fonlardan paralarını çekmek için belirli çıkış süresi olduğunu ve o sürenin de geldiğini belirterek bütün dünya borsalarında yaşanan olumsuzluklarda bunun da etkisi olduğunu belirtiyor. Global kaygılarla yabancı yatırımcı Türkiye'den çıkarken, dolar dün 1.27 liraya yükseldi. Dolar dün Türk Lirası'na karşı yüzde 2.6 yükselerek lira karşısında son 3 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Avrupa borsalarına paralel gerileyen İMKB-100 endeksi dün yüzde 4.85 değer kaybederek, 37 bin 388 puana geriledi. İstanbul Borsası dün en çok değer kaybeden borsaların başında gelirken, Rusya gibi gelişmekte olan ülke borsalarında da sert düşüşler yaşandı. 14 Nisan 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise dün yatay seyrini korudu ve hafif yükseliş göstererek yüzde 18.97'ye yükseldi.