kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Vergisi ödenmiş 30 milyon doları eğitime harcadılar

Biz ekonomi gazetecilerinin merak ettiği patronlar arasında sanırım E.C.A markasının yaratıcısı Elginkan Topluluğu'nun efsane patronu Ekrem Elginkan ön sıralarda yer alır. Yaklaşık 8 yıl önce hayata veda eden Ekrem Elginkan'ı yakından görenimiz sanırım hiç olmadı.
Önceki gün Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Unan ile sohbet ettikten sonra bunun neden mümkün olmadığını da anladım. 51 yıl önce kurulan şirkete 39 yıl önce katılan Yücel Unan, geçmişi hatırlatırken, şirket müdürlerinin dahi Ekrem Elginkan'ı yılda sadece iki defa gördüklerinden söz etti.
Birincisi yıl açılırken, ikincisi de yıl kapanırken. Ama Ekrem Elginkan için her şirketin müdürü her ay için faaliyet raporu verirmiş ve bu raporlar o dönemlerde daktilo ya da bilgisayarda yazılmazmış. Herkes el yazısı ile yazarmış. Elginkan müdürlerine, 'Sizleri bu yazılarınızdan görüyorum, anlıyorum' dermiş.
Bu gelenek bugünlere kadar da devam etmiş. Şu anda Elginkan'ın sayısı 20 olan şirketlerinin yöneticileri her ay hazırladıkları faaliyet raporlarının sadece rakamsal bilgilerini bilgisayardan döküyor ama altına kendi el yazılarıyla notları düşüyorlarmış.
Sıhhi tesisat armatürleri ve vana pazarında şu anda dünyada lider konumda olduğu söylenen ve 120 ülkede tescillenen E.C.A markasıyla tanınan Elginkan'ın patronu, vefat ettiği güne kadar Harbiye'de Kervansaray'ın yanındaki evinde yaşamış ve şirket toplantılarını da bu binadan yürütmüş.

Vergisi ödenmiş gelirden!
Yani şirketlerini her gün dolaşan patronlardan biri değilmiş O. Hiç evlenmediği ve çocuğu da olmadığı için Ekrem Elginkan daha sağlında, Elginkan Vakfı'nı kurmuş ve bütün mal varlığını, şirketlerini de bu vakfa devretmiş.
Diyeceğim o ki, şu anda 10 fabrikası, 20 şirketi ve 3 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önemli gruplarından biri olan Elginkan Topluluğu tamamen profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor ve kârın büyük bir kısmı da Ekrem Elginkan'ın yazdığı Elginkan Vakfı Vakıf Senedi'nde belirtildiği üzere başta eğitim olmak üzere sosyal sorumluluk projelerine gidiyor.
Daha önce yazmıştım. Türkiye'de Warren Buffet gibi vergisi ödenmiş gelirinden okul yaptıran, öğrenci okutan çok isim ya da şirket yok. Bir rahmetli Kadir Has vardı. Vergisini ödediği gelirini eğitime harcayan. Şimdi görüyorum ki Elginkan Topluluğu da vergisi ödenmiş gelirini yıllardır eğitime, teknoloji ödüllerine, Türkiye'nin geleceğine harcıyor, üstelik de bunun reklamını da yapmıyor!

Bin 200 öğrenci
Bugüne kadar topluluğun eğitime harcadığı para tam 30 milyon doları bulmuş. İzmit ve İstanbul'da Anadolu liseleri, ana okulları, teknik eğitim merkezleri kurulmuş. Sonuncusu bugün Maltepe'de açılacak. 1200 öğrenci kapasiteli Türkiye'nin en büyük Anadolu liselerinden bir tanesini, topluluk Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlayacak. Bu okulda eğitim alacak olan öğrenciler gerçekten şanslı olacak. Çünkü 7 milyon YTL harcanan okulda, iki bilgisayar, iki fizik, iki kimya, bir biyoloji laboratuarı, iki yabancı dil dersliği, biri tarihcoğrafya dersliği olmak üzere iki interaktif sınıf, resim atölyesi, ses izolasyonlu müzik stüdyosu, beden eğitim salonu, konferans salonu, kütüphane gibi her türlü önemli detay düşünülmüş.