kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Rusya'ya savaş açmak söz konusu değil"

Yeni Haber
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "Rusya'ya karşı topyekun bir savaş açmanın söz konusu olmadığını" söyledi.

Miliband, BBC radyosuyla yaptığı söyleşide, Moskova yönetiminin Gürcistan'ı "işgalini" kınadı. "Rusya'nın yine komşu ya da bir dost ülkeye saldırması halinde NATO'nun savaşa girip girmeyeceği" sorusuna Miliband, "Rusya ile topyekun bir savaş istemiyoruz... Rusya'ya karşı topyekun savaş açmak söz konusu değil" yanıtını verdi.

Rusya ordusunun çok daha küçük Gürcü ordusunu yeneceğinden hiç kimsenin şüphesi olmadığını belirten Miliband, sorunun, Rusya'nın bunun sonucu olarak tecrit edilmek, itibar ve güven kaybına uğramak isteyip istemediği olduğunu kaydetti.

Moskova yönetiminin Güney Osetya ve Abhazya'daki eylemlerini, Avrupa'da Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana yaşanan, sükunet ve istikrarı tehdit eden "uluslararası kriz" olarak tanımlamanın doğru olduğunu ifade eden Miliband, Gürcistan ile Rusya arasında ayrılıkçı bölgelerle ilgili anlaşmazlık olduğunu, ancak Rusya'nın buna yanıt olarak komşu bir ülkeyi işgal ettiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna ziyaretin amacının da Rusya'yı kışkırtmak değil, bu ülkenin demokratik seçimlerine destek vermek olduğunu söyledi. Miliband, "Ukrayna gibi bir ülkeye, yaptığı demokratik seçimleri destekleme konusunda kararlı olduklarını söylemenin, İngiltere dışişleri bakanının yapacağı doğru bir iş olduğunu" belirtirken, Amerikalı diplomat George Kennan'ın 1940'larda dile getirdiği "Rusya, komşularının yalnızca düşmanları ya da tebaları olduğuna inanıyor" görüşünü hatırlattı.

Ukrayna'nın 46 milyon nüfusuyla Rusya'nın komşusu olduğunu belirten Miliband, "Kanımca Ukraynalılar Batı ile ve aynı zamanda Rusya ile iyi ilişkiler istiyorlar" diye konuştu.

Miliband, NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan'a üyelik önererek saldırganlaştığı yönündeki Rusya'nın görüşünü kabul etmeyerek, "Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra olan, Batının bir komplosu değildir" dedi. Dağılma konusunun bağımsız, egemen demokrasilerin izlemek istedikleri yolla ilgili aldığı kararlar dizisi olduğunu belirten Miliband, bu ülkelerin Rusya ile karşı karşıya gelme değil, Batı ile bütünleşme yolunu seçtiklerini, bunun hakları olduğunu söyledi.

AA