kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

BM, UNIFIL'in görev süresini uzattı

Yeni Haber
BM Güvenlik Konseyi, Lübnan'daki geçici barış gücü UNIFIL'in görev süresini bir yıllığına uzattı.

Konsey, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Lübnan ve İsrail'den gelen istek doğrultusunda UNIFIL'in görev süresinin uzatılmasını isteyen raporla ilgili olarak hazırladığı karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Konsey, 13 bin askeri personele sahip UNIFIL'in görev süresini 31 Ağustos 2009 tarihine dek uzattığı kararda, tüm taraflardan bir kez daha 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları durduran ateşkese uymalarını ve Lübnan ile İsrail arasında sınır oluşturan Mavi Hattı ihlal etmemeleri istendi.

Konseyde konuşma yapan Lübnan ve İsrail temsilcileri ise bölgede UNIFIL'in oynadığı önemli rolden söz ederek, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.
Bölgede 1978 yılından beri görev yapan UNIFIL'in askeri personel sayısı, 2006'da İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların sona erdirilmesinin ardından artırılmış ve görevleri yeniden belirlenmişti.

BM kaynakları, Türkiye'nin UNIFIL'e asker veren ülkeler arasında yer alan bir ülke olarak askeri güce 250 karacı, 250 denizci olmak üzere toplam 500 askerle katıldığını ayrıca bir de fırkateyni bulunduğunu belirtiyor.

AA