kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kanada, Kuzey Denizi'ndeki kontrol bölgesini genişletti

Yeni Haber
Kanada Başbakanı Stephen Harper, ülkesinin Kuzey Denizi'nde kontrol altında tuttuğu bölgeyi 500 bin kilometrekare genişlettiğini ilan etti.

Harper, Kanada'nın kuzeydeki uç yerleşim merkezlerinden Tuktoyaktuk'ta yaptığı açıklamada, ''Buradan tüm dünyaya açık mesaj gönderiyorum. Kanada, Kuzey Denizi'nin çevre açısından korumasında sorumluluk alanını genişletmiştir'' dedi.

Bölgedeki deniz trafiğinin maden ve petrol taşımacılığı nedeniyle yoğun olduğunu belirten Harper, ''bölgedeki çevre kirlenmesinin yanı sıra buzullarda sıkışıp kalan ve kullanılamaz hale gelen gemiler, kaçakçılık ve insan ticareti gibi güvenlik sebepleri de Kuzey Denizi'ndeki etki alanımızı artırmayı zorunlu kılıyor'' diye konuştu.

Kanada'nın kıta sahanlığının artırılıp artırılmadığına açıklık getirmeyen Harper, Kuzey Denizi'nin çevre kirlenmesi ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Başbakanlığa yakın kaynaklar, Harper'ın son açıklamalarının Rusya ve Çin bandıralı gemilerin daha sıkı kontrol altında tutulacağı anlamına geldiğine dikkati çekerek, uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi'nin bu konuda Kanada'nın elini bağladığına işaret ediyor. Kanada, daha önce, 2013 yılına kadar, bölgede görev yapmak üzere 13 yeni orta boy sahil güvenlik gemisi alacağını açıklamıştı.

AA