kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Şahin, dosyalardan bunaldı

Dikkat ederseniz, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden artık pek söz eden yok. Çünkü, dava açma iznini Adalet Bakanı veriyor. Geçtiğimiz günlerde Mehmet Ali Şahin'i aradım. Birlikte Adalet Komisyonu'nda görev yaptığımız için iyi tanışırız: "Nazlı Hanım başımı kaldırmadan çalışıyorum; dosyalar yığıldı" dedi.
Birden anlamadım, "Ne dosyası?" diye sordum. 301'den suçlanan şahıslarla ilgili 150 civarında dosyayı inceliyor Mehmet Ali Şahin. Çoğunu, fikir açıklaması çerçevesinde mütalaa edip, dava açılmasına izin vermiyor. Ama bazen ağır hakaretler var. Meselâ biri çıkmış "Faşist generaller" demiş. "Ben orduma hakaret ettirmem" diye görüşünü dile getiriyor Şahin. "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Handyside kararı çerçevesinde şoke edici, incitici düşünce açıklamaları, yasaklanamaz. Ama, hakaret kimse için serbest değildir. Dosyaların bir çoğunu eliyoruz, az sayıda kişi hakkında dava açılmasına izin veriyorum" dedi.
Mehmet Ali Şahin, özgürlükleri önemsediği için davaları ciddi bir süzgeçten geçiriyor. Ama korkarım ki, farklı bir zihniyet işbaşına gelirse, ki eskiden bunu yaşadık301'e dayanarak çok sayıda dava açılabilir. O zaman Adalet Bakanlığı'nın izni, savcı nezdinde, davanın açılması için "ısrar" gibi değerlendirilebiliyor. Nitekim 28 Şubat sürecinde, 301'e kısmen tekabül eden 159'uncu maddeden defalarca yargılanırken savcının "Genelkurmay Başkanlığı şikâyet etmiş, Adalet Bakanı'nın oluru var, takipsizlik veremem, mahkemede beraat edersiniz" dediğine defalarca şahit olmuştum.
301 tehdidi tamamen bertaraf edilmiş değil. Sadece, konjonktürel bir rahatlama söz konusu.