kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kritik zirvede Rusya'ya destek

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Kritik zirvede Rusya'ya destek
Rusya ve Çin'in öncülüğünde kurulan Şangay İşbirliği Örgütü Duşanbe zirvesinde Rusya'nın bölgede barışı sağlamaya yönelik çalışmalarına destek verirken, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması ile ilgili açıklama yapmadı.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bugün başlayan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, "ŞİÖ ülkelerinin müşterek tutumunun, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırısını aklamaya çalışanlar için ciddi bir mesaj olacağını" söyledi.

"ŞİÖ ülkelerinin ortak tutumunun gerekli uluslararası yankıyı da bulacağını" ifade eden Medvedev, ŞİÖ ülkeleri liderlerine, "ülkesinin bu konudaki barışçıl çabalarıyla ilgili anlayış ve tarafsız değerlendirmelerinden dolayı" teşekkür etti.

Çok sayıda ülkenin ŞİÖ'ye tam üye olma girişiminin, örgütün uluslararası ağırlığını gösterdiğini kaydeden Medvedev, zirvede, örgütün genişlemesiyle ilgili siyasi, hukuki, örgütsel ve parasal meselelerin incelenmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturulması konusunda karar alınacağını kaydetti.

Örgütün etkinliklerinde gözlemci sıfatıyla yer alan ülkelerin artık ŞİÖ bakanlar toplantısına davet edileceğini anlatan Medvedev, ayrıca ŞİÖ'nün Afganistan'daki yeniden yapılanma sürecinde rolünün güçlendirilmesini istedi. Medvedev, "ŞİÖ'nün Afganistan'a eğilmesine büyük önem veriyoruz. Sadece ortak çabalarla bu ülkedeki terör ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehditlere karşı verimli mücadele edilebilir" diye konuştu. Rusya'nın, ŞİÖ himayesinde bir Afganistan konferansı düzenlenmesine üyelerin güçlü destek verdiğini anlatan Medvedev, "Bu çerçevede Afganistan'da terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve örgütlü suçlarla mücadelede pratik çözümler bulunabileceğine inanıyorum" dedi.

Medvedev ayrıca, ŞİÖ'nün bir sonraki zirvesinin haziran 2009'da Rusya'nın Ekaterinburg kentinde yapılacağını, burada örgütün dönem başkanlığını üstleneceklerini söyledi.

DUŞANBE DEKLARASYONU VE ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI

Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üye ülkelerin liderleri Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan zirvede, Duşanbe Deklarasyonu ve ortak bildiri imzaladı.

Deklarasyonda, "ŞİÖ ülkeleri devlet başkanlarının, Güney Osetya'daki sorunun çözülmesi amacıyla Moskova'da kabul edilen 6 prensibin memnuniyetle karşıladıkları ve Rusya'nın bu bölgedeki barış ve işbirliğine yönelik faal rolünü destekledikleri" belirtildi.
Zirvede imzalanan diğer belgeler arasında üye ülkeler arasında terörle mücadele konusunda ortak tatbikat yapılması ile silah ve patlayıcı madde kaçakçılığıyla mücadelede işbirliği anlaşması ve ŞİÖ Bankalararası Kurumu ile Avrasya Kalkınma Bankası arasında ortaklık ilişkileri memorandumu bulunuyor.

AJANSLAR