kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''McCain yanlış, Obama haklı''

Yeni Haber
Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi öncesinde Barack Obama'nın Demokrat Parti'nin başkan adaylığını resmen almasından sonra Senatör Joe Biden da partinin başkan yardımcısı adaylığını Demokrat Parti kongresindeki sözlü oylamanın ardından aldı.

ABD başkanlık yarışında Biden, partisinin başkan adaylığını almak üzere Obama'nın rakibiyken Iowa eyaletindeki ilk ön seçimde sadece yüzde 1 oy almasının ardından çekilmişti. Obama'nın kendisine başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Delaware Senatörü Biden, Denver'daki Demokrat Parti kongresinin üçüncü gününde, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi'nin yaptığı sembolik sözlü oylamanın ardından resmen başkan yardımcısı adayı seçildi.

Başkan yardımcısı adaylığını kabul konuşmasından önce Biden'i, Delaware eyaleti yerel Adalet Bakanı olan 39 yaşındaki oğlu Beau Biden sundu.

Beau Biden, 4 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında annesi ve kardeşlerinden birini kaybettiğini, diğer kardeşiyle uzun süre hastanede yattığını ve babasının bir an bile hastanede yanlarından ayrılmadığını anlattı.

Baba Biden'ın bu yüzden senatörlük yeminini hastanede gerçekleştirdiğine işaret eden Beau Biden, ''5 yıl sonra biz yani babam, ben ve kardeşim, annemiz Jill ile evlendik'' dedi.

Oğul Biden'ın anlattıkları, Michele Obama ve Joe Biden'ın eşi Jill Biden başta olmak üzere salondaki katılımcıların çoğuna gözyaşı döktürdü.

Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Joe Biden, hayatını anlatan video gösteriminin ardından konuşma yaptı.

Katılımcılar arasında bulunan annesini selamlayan Biden, ''Keşke bugün burada o da olsaydı'' dediği babasının kendisini, ''Hiçbir zaman vazgeçme. Kaç kere yere düşersen düş, her zaman ayağa kalkmasını bil'' anlayışıyla büyüttüğünü anlattı. Annesinin de kendisine çocukken büyük güç verdiğini, kekeme olmasına karşılık ''Joe, sen o kadar akıllısın ki kelimeler senin aklının hızına yetişemiyor'' dediğini belirten Biden, sokaktaki çocuklar zorluk çıkardığı zaman annesinin ''Sen de onların burnunu kanat ki yarın sokakta rahat yürüyebilesin'' dediğini söyledi.

Karısı ve bir çocuğunu araba kazasında kaybettiği dönemde annesinin kendisine güç verdiğini ve ''Tanrı hiç kimseye taşıyamayacağı yük vermez'' telkininde bulunduğunu ifade etti.

Konuşmasında daha çok rakip Cumhuriyetçi Partili John McCain'e yüklenen Biden, saldırgan bir üslubu olmayan Obama'nın yanında, ABD'de ''saldırı köpeği'' tabir edilen bir tarza başvuracağı yönündeki yorumları da doğrulamış oldu.

McCain'in Obama'nın ABD başkanlığını yürütmeye hazır olmadığı yönündeki sözlerini eleştiren Biden, ''McCain'in muhakeme kabiliyetine güvenmek için hiçbir nedenimiz yok'' dedi ve Cumhuriyetçi Partili rakibin politikalarını eleştirdi.

Biden, 3 yıl önce McCain'in, ''Artık kimse Afganistan'dan bahsetmiyor çünkü başarı kazanıldı'' dediğini söyledi ve ''El Kaide ve Taliban, yani 11 Eylülde bize saldıranlar, Afganistan ve Pakistan'da toplanarak yeniden saldırı planları yapıyor'' diye konuştu.

Obama'nın aynı dönemde Afganistan'a destek asker gönderilmesini önerdiğini belirten Biden, ''McCain yanlış, Obama haklı'' dedi.

McCain'in İran'la diyalog kurulmasına karşı olduğu ve Obama'nın bu konuda açık fikirli olmasını eleştirdiğini belirten Biden, ''ABD Başkanı George W. Bush yönetimi bile son dönemde İran'a karşı politikasını değiştirmeye başladı'' diyerek, diyalog yolunun açıldığını söyledi.

John McCain'in Irak'ta gerekirse 100 yıl Amerikan askerlerinin kalacağı yönündeki sözlerini de eleştiren Biden, ''McCain'in muhakemesine nasıl güvenebiliriz?'' diye sordu.

Joe Biden, ''Artık bizim dönemimiz geldi. Tanrı Amerika'yı ve askerlerimizi korusun'' diyerek konuşmasını tamamladı.

SÜRPRİZ KONUK OBAMA

Denver'daki kongrenin dördüncü ve son gününde, partinin resmen başkan adayı olarak konuşma yapması beklenen Barack Obama, Biden'ın konuşmasının ardından ''sürpriz konuk'' olarak sahne aldı.

Obama, ''ABD'yi geri alma görevinde Biden ailesinin benim yanımda olmasından çok memnunum'' dedi.

Parti içinde adaylık yarışındaki en büyük rakibi Hillary Clinton'ın kongrede dün yaptığı konuşmayı öven Obama, ''Dün gece Hillary Clinton, konuşmasıyla bütün salonu salladı'' diye konuştu.

Obama, Biden'dan önce konuşan Hillary Clinton'ın eşi, ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton'ın kendisine destek konuşmasına değindi ve ''Başkan Clinton, bu ülkeye başkan olmanın, halkı her şeyin üzerinde tutmanın önemini bize konuşmasıyla hatırlattı'' dedi.

BILL CLINTON'DAN GÜÇLÜ DESTEK

Bill Clinton, parti kongresinde yaptığı konuşmada, ''Barack Obama, ABD'nin Başkanı olmaya hazırdır'' diyerek, partinin adayına tam destek verdiğini açıkladı ve Obama'nın Beyaz Saray'daki görevi kazanması için elinden ne geliyorsa yapma sözü verdi.

Clinton'ın belki de en etkili yorumu, 1992 ABD başkanlık seçimi öncesinde, bugün Obama'ya getirilen ''tecrübesiz, ülkeyi yönetmeye kabil değil'' eleştirilerinin kendisi için de yapılmış olduğunu hatırlatmasıydı.

Clinton, ''Cumhuriyetçi Partililerin bu oyununa gelmeyin'' diyerek, Obama'nın ABD başkanlığını yürütme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

ABD'nin eski Başkanı, Bush yönetimi döneminde ABD'nin dünyadaki müttefikleriyle ilişkilerini kötülediğini, bütçe fazlasının bütçe açığına döndüğünü, ekonomik durumun kötülediğini, Katrina kasırgası gibi skandallar yaşandığını kaydetti ve Obama'nın uluslararası ilişkileri yeniden onarmak için bir şans olduğunu, askeri yöntemleri ise ''son çare'' olarak kullanacağını savundu.

Clinton, McCain'in ülkesini sevdiğini, iyi bir insan olduğunu ancak iki konuda Cumhuriyetçi Parti'nin 25 yıllık felsefesini benimsediğini belirtti ve bu iki konuyu ''Amerikan rüyasını yeniden inşa etmek ile dünyada Amerikan liderliğini yeniden kurmak'' olarak açıkladı.

McCain'in Cumhuriyetçi Partili Bush yönetiminden daha farklı bir öneriyle gelmediğini, zenginlere daha az vergi ödeme şansı veren, sağlık sistemini ise yara bandı dağıtarak çözmeye çalışan bir yaklaşım izlediğini söyleyen Clinton, ''Cumhuriyetçiler, seçmenin kendilerini 4 yıl daha yönetim şansı vererek ödüllendirmesini istiyor. Haydi kuvvetli bir mesaj verelim: ''Teşekkürler. Hayır, teşekkürler'' dedi.

Bill Clinton, ''Obama, tarihin doğru tarafında'' sözlerini de kullandı.

Clinton'ın konuşması, salondakilerden büyük alkış aldı.

Clinton konuşurken New York Senatörü eşi Hillary Clinton ve kızları Chelsea de dinleyiciler arasında yer aldı.

AA