kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkaslar'da krizin tansiyonu yükseliyor

DIŞ HABERLER
Rusya'ya, "Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımaktan vazgeç" ultimatomu veren NATO Karadeniz'deki savaş gemilerini artırıyor. Medvedev ise "ABD'ye askeri karşılık verebileceklerini" söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kafkaslar'da krizin tansiyonu yükseliyor
Türkiye'nin yanı başında patlak veren Kafkaslar'daki kriz, Rusya'nın ayrılıkçı Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımasından sonra derinleşiyor. NATO, Karadeniz'e 10 savaş gemisi daha gönderme kararı alırken Rusya donanması alarma geçti.

SERT AÇIKLAMA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan NATO ve AB üyesi ülke yetkilileri, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını geri çekmesini istedi. Yapılan ortak açıklamada, Rusya'nın önceki gün Gürcistan'ın 70 bin nüfuslu Güney Osetya ile 250 bin nüfuslu Abhazya özerk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararından vazgeçmesi istendi. Ancak "süper güç diplomasisi"nden taviz vermeyen Moskova'nın NATO'ya yanıtı, donanmasını alarma geçirmek oldu. ABD ve NATO'nun "insani yardım" adı altında gönderdiği savaş gemilerine şüpheyle baktıklarını belirten Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Nogovitsin, "Karadeniz'de bulunan 8 NATO savaş gemisine önümüzdeki günlerde 10 yeni savaş gemisi daha eklenmesi söz konusu" dedi. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Medvedev, çatışmanın sorumlusu olarak Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'yi gösterdi. Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Saakaşvili'yi deli olarak nitelendiren Medvedev, "ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da kurmaya hazırlandığı füze kalkanı projesine askeri yanıt verebileceklerini" bildirdi.