kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Öğretmen sınıfı

Binlerce insanın endişesi, acısı, umudu, umutsuzluğu içinde "bir yazı" ne ki!
Ama bir iğne batırıyorsunuz, patlıyor. Bir örtüyü kaldırıyorsunuz, ses vermek ses duymak isteyen hayal kırıklığı orduları akın ediyor.
İki gündür, öğretmen, öğretmen adayı, sözleşmeli veya ücretli öğretmen, işsiz öğretmen mesajları yağıyor. Yenim dar, yerim dar demeden, daha önemli mevzular var diye düşünmeden, Kafkasya'daki savaş bulutlarının tozu dumanı arasında, aktarayım:
"İki gündür işsiz öğretmen sorunlarını dile getirdiğiniz için sağ olun. 5 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmeme, KPSS'den 80 almama rağmen 2 senedir atanamıyorum.
Bakan size '2008'de 35 bin atama oldu' demiş ya, alakası yok. Geçen hafta atanan 18 binin yaklaşık 10 bini geçen seneden atanan sözleşmeli öğretmenler. Sisteme 8 ila 9 bin kadar yeni öğretmen girebildi. Her atamada kandırmaca sürüyor. Bakan bir kişiyi iki kere atıyor."
"Sayın Bakan açıkça saptırıyor. Yeni eğitim fakültesi açtırmıyoruz, demiş. Tek fakülteyken bile Ticaret ve Turizm mezunları atanmıyordu. Geçen yıl Nevşehir ve Adana'da iki yeni fakülte daha açtılar. Benim gibi işsiz öğretmen ordusuna yenilerini katmak için mi? 2004 mezunuyum ve 4 yıldır bekliyorum."
"Bakan haklı. Sen tıp tutturdun da devlet sana illa öğretmen mi ol dedi. O 360 puanla tıpı tutturup 6 yıl okuyacak, sonra vay o benden neden 100 kağıt fazla aldı!"
"Asıl kölelik sistemi dershanelerde mevcut. Ayda 3 gün sigorta ve 150 YTL ile haftada 40 saat çalışan var."
"Bakan'ın amacı zaten grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı vermemek. Bahane yaratıyorlar. Kendi çocuğunu sürekli hor gören, aşağılayan baba ne kadar sağlıklıysa, Çelik de o kadar işte. Öğretmenlere en fazla itibar kaybettiren bakan. 350 YTL'ye öğretmenlik yapıldı. Utandım kendimden."
"Sözleşmeli neredeyse kadrolu gibi. Ücretli ile vekil de bir nebze. Ama ya biz. Yaş 30. Memur atamalarında yaşa, başa, branşa takılırız, özel sektörde 'sen öğretmensin, anlamazsın' derler, dershaneler 'bedava çalış' ister. Yolda yürümeye çekinirim, tanıdık varsa 'ne yaptın, neredesin' sorusuna muhatap olmamak için. Umut hep var. Ona baraj, sınav, engel yok. Hayaller de var; kapitalin altında ezilen. Yolun yarısına gelmiş bir ömrü telafi hayalleri."
"Ücretli öğretmenleri üçte bir fiyatına mevsimlik işçi gibi çalıştırıyorlar."
"4 sene işsiz kalmış, sonunda asgari ücretle demirci atölyesinde çalışan öğretmen adayıyım. Bu derdin üstüne bir de öğretim kredisi borcunu ödeme tebligatıyla şoka girdim. Köle miyim yoksa çoktan mefta mı?"
"Duygularımızı bizden iyi dile getirdiniz. Lise matematik öğretmenliği mezunlarının mağduriyetini yansıtın lütfen."
"Şu umudu kalmamış dünyamızda bizleri anlayan birilerinin olduğunu görmek mutlu etti. 250 bin öğretmen açıkta beklerken 18 bin atamayı müjde olarak veren haberlerin inadına."
"Hayata bizim gözlerimizle bakıp milyonlara yansıttığınız için teşekkürler."
" Yazıyı okurken ağlamamak için kendimi zor tuttum. Birkaç yıldır köy okullarında ücretli öğretmenlik yaptım. Allah'tan okuldaki öğretmen arkadaşlarım ikinci sınıf öğretmen muamelesi yapmadı. Bu mesleği seçtiğime lanet etmiyorum, tek lanet ettiğim branş öğretmenliği seçmiş olmam. Baraj puanları öyle yüksek ki. Ama kendime söz verdim. 5 kişi dahi alınsa, biri ben olacağım."
"Öğretmen köleler yazınız tam benim gibi binlerce insanı ifade ediyordu. 2007 Anadolu Üniversitesi İngilizce mezunuyum. KPSS sonrası yine hüsrana uğradım. Taban puan 65 iken 73'le açıkta kaldım. Ücretli köleliğe devam edeceğim. Öğrenciler bile 'ücretli misin' deyip bizi öğretmen yerine koymuyor. Keşke hiç büyümeseydim."
"Sınıfına, öğrencilerine kavuşacağı günü hayal eden ve neyi ölçtüğü belirsiz KPSS'ye takılan öğretmen adaylarının sesini verdiğiniz için ne kadar teşekkür etsek az. Atama kontenjanlarındaki adaletsizliği dile getirin lütfen. Bazısı intiharın eşiğine gelmiş çok sayıda öğretmen adayını mutlu edersiniz."
"5 sene okudum, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olmak için. 78 puan aldım KPSS denen sınavdan. Ama evde oturuyorum. Fırsattan istifade, 6 gün çalıştırıp ayda 500 YTL veriyor devlet. Onda bile 12 gün sigorta yatırıyor. Ama devlet şimdi beni askere çağırıyor."
"Yazdıklarınız birebir yaşadıklarım. Karı koca öğretmeniz. İki yıl atamamız yapılmadı. Yoğurt pazarlayan bir şirketin arabalarını yüklemede 100 milyon lira ücretle sabah 7 gece 2 çalıştım. Otogarda hediyelik eşyacıda çalıştım. Sonra ücretli öğretmenlik buldum. 1.5 yıl öyle geçti. Eşim 6 ay ücretli öğretmenlik yapabildi. 160 YTL karşılığı. Sonra sekreterlik işi buldu. Sosyoloji yüksek lisansı yapan bir arkadaşım otoparkta parkomatçılık yapıyordu o sıra. Biz artık kadromuzu aldık, şükür ama alamayan binlercesi için yazınıza teşekkürler."
"Yazılarınızı okudum. Dayanamadım, ağladım. Ben de işsiz öğretmenim 2 yıl ücretli kölelik yaptım. Bakanımız acıyıp Türkçe kadro verirse atanacağım. Öğretmen lisesi mezunuyum, Eğitim fakültesini başarıyla bitirdim. 4 yıl oldu. Elimizden tuttunuz, yüreğimize ses oldunuz. Bizi yalnız bırakmayın. Sokağa çıkamamanın, kimseyle iletişim kuramamanın açısı başkaymış. 4 yıldır evden kıpırdayamadığım için ruhunu bunalttığım ailemden, bu yaşıma kadar bana bakan babamdan, hep bu okuldayım diyerek yalan söylediğim öğrencilerimden ve hayatlarını kurdukları için beni anlamayan arkadaşlarımdan köşe bucak kaçtığım için özür dilerim."