kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya: "Gürcistan, Güney Osetya'da soykırım suçu işledi"

Yeni Haber
Güney Osetya araştırmalarını tamamlayan Rus uzman heyeti bölgede Gürcistan'ın soykırım suçu işlediğinin belirlendiğini iddia etti.

Rusya'nın resmi gazetesi Rossiiskaya Gazeta'ya açıklamada bulunan araştırma heyeti başkanı Aleksander Bastrukin 7 Ağustos gecesi başlayan ve Rus ordularının bölgeye gelmesinin ardından kaçış sürecinde de devam eden bir soykırım gerçekleştirildiğini savundu. Bastrukin, "Gürcü birlikleri bölgede yaşayan Oset halkı tamamı ile temizlemeyi hedeflemiş. Çok fazla araştırmaya da gerek yok. 8 aylık hamile bir kadın başından vurularak öldürülmüş. Bunun örnekleri çok." dedi.

Gürcistan'ın Güney Osetya saldırısında kaç kişinin öldüğünün tesbit edilemediğine dikkat çeken Bastrukin, yerel makamların 2 bin 100 olarak tespit ettikleri sayıyı hatırlattı.

Bölgede 211 kişilik bir ekiple inceleme yaptıklarını, ve 4 bine yakın insanla bire bir görüştüklerini ifade eden Bastrukin, "Tüm çalışmalar gösteriyor ki burada yapılan tam bir soykırım." iddiasını dile getirdi. Savaşın ikinci gününde Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da Güney Osetya'lı göçmenlerle görüşen Rusya Başbakanı Vladimir Putin bir an önce heyet oluşturularak bölgede gerçekleşen olayların incelenmesini ve rapor haline getirilmesini istemişti. Rusya'nın hazırlanan rapor ve incelemeleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirmesi bekleniyor.

Diğer tarafan Tiflis de Rusya'nın Gürcistan topraklarına yönelik gerçekleştirdiği saldırıda soykırım suçu işlediği iddiası ile BM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu.

Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Rusya ile Gürcistan arasında ateşkesin sağlanması ardından Güney Osetya'ya 20 kişi daha göndermek üzere izin almıştı. AGİT, savaş öncesinde de bölgede 8 kişilik bir izleme heyetini bulunduruyordu.

BM'YE GÖRE SOYKIRIMIN TANIMI


Birleşmiş Milletler'in 1948 tarihli "Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi"ne göre bir eylemin soykırım olarak nitelendirilebilmesi için belirli bir insan topluluğunun milliyeti, ırkı, etnik kökeni veya dini dolayısıyla yok edilmesi niyetinin bulunması gerekiyor.

CİHAN