kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya'dan tarihi tanıma

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Amerika'nın baskılarına meydan okuyarak Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını belirtti.

Medvedev, Rus televizyonlarından ve radyolardan canlı yayımlanan açıklamasında, Gürcistan'ın Zviad Gamsahurdiya döneminde bu cumhuriyetlerde "soykırım girişiminde bulunduğunu" ve Mihail Saakaşvili yönetiminin de aynı yöntemi tercih ettiğini öne sürerek, "Her iki olayda da Gürcü Osetleri soykırımdan Rusya kurtarmıştı" dedi.

Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve başından beri bu sorunun diplomatik yollardan çözülmesi taraftarı olduğunu ama Gürcü yönetiminin son saldırısıyla da böyle bir gündeminin olmadığını ve tek seçeneklerinin şiddetten yana olduğunu gösterdiğini söyledi.

Güney Osetya ve Abhazya'nın Rusya'ya yaptığı başvurunun dün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edildiğini hatırlatan Medvedev, "Bu konuda artık bizim de bir karar almamız gerekiyor. İlgili bütün uluslararası hukuku göz önünde bulundurarak bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını tanıyoruz" dedi.

Medvedev, "İnsanların hayatını kurtarmanın tek yönteminin bu olduğunu düşünerek diğer devletlerin de bu konuda Rusya'yı örnek alarak hareket etmesini istiyoruz" diye konuştu.

GÜRCİSTAN: "RUSYA'NIN KARARI İLHAKTIR"

Gürcistan, Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasını, "ilhak" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria, "Bu karar, Gürcistan'ın parçası olan bu toprakların açıkça ilhakıdır" diye konuştu.

Öte yandan, Rusya'nın açıklamasının ardından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı.

Bu toplantıda Rusya'nın bu kararı geniş şekilde ele anılacak ve değerlendirilecek.

ABHAZYA'DA ON BİNLERCE KİŞİ SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Rusya'nın, Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Abhazya'nın bağımsızlık talebini kabul etmesinin ardından, on binlerce Abhaz sokaklara dökülerek sevinç gösterilerinde bulunuyor.

Abhaz yetkililer,telefonda yaptıkları açıklamada başkent Sohumi'de on binlerce insanın sokaklarda olduğunu belirterek, sevinç gösterilerinde bulunduklarını söylediler.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararını açıklamasını bekleyen Abhazlar, Rusya'nın bağımsızlıklarını tanımasıyla birlikte, coşkulu sevinç gösterilerine başladı.

Sohumi'de, top atışlarıyla birlikte kentin her köşesinin Abhaz bayraklarıyla süslendiği bildirildi.

Abhazya lideri Sergey Bağapş'ın da halkın sevinç gösterilerine katılması bekleniyor.

İNGİLTERE, RUSYA'NIN KARARINA KARŞI ÇIKTI


İngiltere, Rusya'nın, bağımsızlıklarının tanınması için kendilerine başvuruda bulunan Güney Osetya ve Abhazya'nın bu talebini kabul etmesine karşı çıktı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rusya'nın bu kararını kesinlikle kabul etmediklerini, Gürcistan'ın bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarını söyledi.

Sözcü, bunun, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi kararlarında defalarca üstlendiği yükümlülüklerle çatıştığını belirterek, "Bunun, Kafkaslar'da barış umutlarını artırmaya hiçbir faydası olmaz" dedi.

AGİT BAŞKANI STUBB, RUSYA'YI ELEŞTİRDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Rusya'yı eleştirdi.

AGİT Başkanı Stubb, geçen hafta Gürcistan'ın Gori kentini ziyareti sırasında bazı olaylara tanıklık ettiğini söyledi. Ziyaretini BBC'ye değerlendiren Stubb, "Rus olağanüstü hal bakanlığına bağlı askerler, iki kamyon dolusu yaşlı insanı getirdi. Bunlar Güney Osetya'daki evlerinden koparılıp alınmış yaşlı Gürcülerdi. Sokağın ortasında, eşyalarıyla, öylece oturuyorlardı." diyerek manzarayı anlattı. "Bunun bir etnik temizlik olup olmadığına" yönelik bir soruya Stubb, Rus askerlerin insanları bir yerden bir yere götürdüğüne tanıklık ettiğini belirtti. Stubb, "Elimde gerçek veriler yok. Bu denli bir sert ifade kullanamam." diye konuştu.

Bu arada, Rus yetkililer de Gürcistan'ı Güney Osetya'da soykırım yapmakla suçladı. Güney Osetya araştırmalarını tamamlayan Rus uzman heyeti başkanı Aleksander Bastrukin 7 Ağustos gecesi başlayan ve Rus ordularının bölgeye gelmesinin ardından kaçış sürecinde de devam eden bir soykırım gerçekleştirildiğini savundu. Rusya'nın resmi gazetesi Rossiiskaya Gazeta'ya konuşan Bastrukin, "Gürcü birlikleri bölgede yaşayan Oset halkı tamamı ile temizlemeyi hedeflemiş. Çok fazla araştırmaya da gerek yok. 8 aylık hamile bir kadın başından vurularak öldürülmüş. Bunun örnekleri çok." dedi. Bölgede 211 kişilik bir ekiple inceleme yaptıklarını, ve 4 bine yakın insanla bire bir görüştüklerini ifade eden Bastrukin, "Tüm çalışmalar gösteriyor ki burada yapılan tam bir soykırım." iddiasını dile getirdi.

Diğer tarafan Tiflis de Rusya'nın Gürcistan topraklarına yönelik gerçekleştirdiği saldırıda soykırım suçu işlediği iddiası ile BM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu.

BM'YE GÖRE SOYKIRIMIN TANIMI

Birleşmiş Milletler'in 1948 tarihli "Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi"ne göre bir eylemin soykırım olarak nitelendirilebilmesi için belirli bir insan topluluğunun milliyeti, ırkı, etnik kökeni veya dini dolayısıyla yok edilmesi niyetinin bulunması gerekiyor.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL VE AGİT RUSYA'YI ELEŞTİRDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Viyana merkezli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Rusya'nın Abazya ve Güney Osetya'yı bağımsız devletler olarak tanımasını kınadı.

Estonya'yı ziyareti sırasında konuşan Merkel, Moskova'nın bu adımı "kesinlikle kabul edilemez" olarak niteledi. Merkel, "Bu karar, temel bir hak olan toprak bütünlüğü ile çelişiyor." diye konuştu. Bununla birlikte, Alman lider, Rusya ile diyalog devam ettirilmesini istedi. AGİT Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb da yaptığı yazılı açıklamada, "Güney Osetya ve Abazya'nın tanınması AGİT'in temel prensiplerine ters. Rusya, AGİT prensiplerini izleyerek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermeli. Rusya, Gürcü topraklarından askerlerini çekmeli ve ateşkes anlaşmasını uygulamalı." dedi.

Batılı ülkeler, Rusya ile Gücistan arasında yaşanan savaşın ardından Tiflis'in toprak bütünlüğünü savunuyordu. Buna karşın Rusya, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü unutun" demişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Soçi'de toplanan Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını öngören tasarıyı imzaladı. Medvedev toplantı sonrası yaptığı açıklamada, diğer ülkeleri de bu iki ülkeyi tanımaya davet etti. Medvedev verilen kararın Rusya için zor bir tercih olduğuna dikkat çekerek, bunu bölge halkının güvenliği için yapmak zorunda kaldıklarını savundu.

AJANSLAR