kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush'tan Rusya'ya uyarı

Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush, Rusya'yı, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'yı bağımsız devletler olarak tanımaması yolunda uyardı.

Bush, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i, bu bölgelerin bağımsızlığına destek vermeye çağıran parlamento oylamasını da eleştirdi. Beyaz Saray, Güney Osetya ve Abazya'nın, Gürcistan'ın parçası olduğu görüşünü bildirdi. G7 ülkeleri de Rus parlamentosunun oylamasından duyulan kaygıyı duyurdu.

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın, bağımsızlıklarının tanınması yönünde karar almıştı. Parlamento'nun üst kanadında yapılan oylamanın ardından, birkaç saat içinde parlamentonun alt kanadı Duma da bu karara destek vermişti.

BBC'nin haberine göre, meclis üyelerinin, Kremlin üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak siyaset uzmanları, bunun Rus lider Medvedev'e Batı ile ilişkilerinde pazarlık imkanı sağladığı yorumlarını yapıyor. Rusya bugüne dek bu iki bölgede ayrılıkçı hareketlere destek vermiş ancak onların bağımsızlığını tanımaktan kaçınmıştı. Ancak Gürcistan'daki çatışmalar ve gelişmeler sonrası, bölgede dengelerin de yeniden şekillendiği görülüyor.

Rus ve Gürcü birlikler arasındaki çatışmalar ay başında Gürcistan'ın, Güney Osetya'ya girmesi ardından başlamıştı. Güney Osetya, Abhazya ile beraber doksanlı yıllarda fiilen bağımsızlığını ilan etmişti. Ancak herhangi bir ülke tarafından tanınmış değil.

CİHAN