kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin "Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu" teklifi

Yeni Haber
Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye'nin "Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu" kurulması önerisini "dikkate değer" bir öneri olarak niteledi.

Oskanyan, International Herald Tribune gazetesine verdiği demeçte, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serz Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e davetinin, iki komşu ülke arasında ortak güvenlik meselelerinin ele alınması ve barışçıl bir bölge yaratılması bakımından fırsat sunduğunu söyledi.

Bölgede bir ABD-Rusya gerginliğinin sadece Ermenistan değil, Azerbaycan ve Türkiye için de hayatı çok zorlaştıracağı görüşünü dile getiren Oskanyan, Türkiye'nin "Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisine değinerek, böyle bir platform kurulması fikrinin daha önce 1999 yılında dillendirildiğini, ancak hayata geçirilemediğini ifade etti.

"Güç kullanımının bugün yine ortaya çıktığını, belki de bu yüzden, fikrin yeniden doğduğunu" ifade eden Oskanyan, bu açıdan öneriyi, "dikkate değer ve hiçbir taraf için aciliyetini kaybetmemiş" bir öneri olarak niteledi.

Bununla birlikte fikrin "doğru şekilde geliştirilmesi ve düzgün hayata geçirilmesi" gerektiğini belirten Oskanyan, "bu bölgede, bazı siyasi sorunlar yüzünden iyi niyetin bir yana itildiğine dair örneklerin geçmişte görüldüğünü" savundu.

"Bu gergin ortamda Türkiye'nin teklifinin daha ciddi ve sürdürülebilir olması, kimseyi dışlamaması" gerektiğini kaydeden Oskanyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakü ziyaretine de değinerek, şöyle devam etti:

"Erdoğan, geçen hafta Bakü'ye yaptığı ziyaretinde Türkiye'nin planını ele aldı ve Ermenistan'ın da platforma dahil olmasından söz etti. Ne tesadüf ki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Ermenistan Cumhurbaşkanı Serz Sarkisyan tarafından, Türkiye-Ermenistan futbol maçını birlikte izlemek için davet edildi. Bu, iki komşu ülkeye, ortak güvenlik meselelerini tartışmaları ve barış içinde bir bölgenin yaratılması için fırsat sunuyor."

AA