kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın en zengin kraliyet aileleri

Yeni Haber
Dünyanın en zengin kraliyet ailelerinin belirlendiği listede ilk sırayı 35 milyar dolarlık servetiyle Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej aldı.

Forbes dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en zengin 15 kraliyet ailesinin toplam serveti 131 milyar dolara ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz sene 95 milyar dolarda kalmıştı.

Listede 24 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırayı alan Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Abu Dabi kralı Halife Bin Zayid El Nahyan'ı, 21 milyar dolar ile Suudi Arabistan kralı Abdullah Bin Abdulaziz, 20 milyar dolarlık servet sahibi Brunei sultanı Hassanal Bolkiah ve yine Birleşik Arap Emirleri'nden Dubai kralı Muhammed Bin Raşid El Maktum 18 milyar dolarlık serveti ile takip etti.

Abu Dabi kralının zenginliğinin ülkedeki petrol rezervlerinin yüzde 95'ine sahip olmasından kaynaklandığı belirtilirken, emirliğin petrol harici sektörlere de yatırım yaptığının altı çizildi. Abu Dabi, Citibank'a yaptığı 7.5 milyar dolarlık yatırım ile biliniyor. Dubai kralı Maktum'un başında bulunduğu Dubai Holding'in ise Sony, havacılık ve savunma devi EADS, MGM Mirage ve Barneys New York gibi şirketlerde yatırımları bulunuyor.

Zenginliklerine rağmen kraliyet ailelerinin başı, vergi kaçırmaktan parlamentoların tasfiye edilmesine kadar birçok problemle karşı karşıya.

Bu yılın başında Nepal halkı, 240 yıldır hakimiyet süren monarşinin kaldırılması yönünde oy kullanmış ve ardından eski kral Gyanendra kaldığı sarayı terkederek sade vatandaş hayatına dönmüştü.

Lihtenştayn (Lichtenstein) prensi 2. Hans Adam, 5 milyar dolar ile listede 6. sırada yer alırken, servetinin kaynağı ve ailece 70 yıldır yönettikleri LGT bankasının adı yakın zamanda, zengin ailelerin parasını saklamaya aracılık ettiği iddiasıyla vergi usulsüzlüğü skandalına karıştı.

En zengin kraliyetler listesinde Körfez ülkelerinden Katar kralı Hamad Bin Halife El Tani 7. oldu. El Tani'yi sırasıyla Fas kralı 4. Muhammed, Monako prensi 2. Albert ve Umman sultanı Kabus Bin Said El Said takip ediyor.

CİHAN