kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Avrupalı" olma konusunda 3 teori

Yeni Haber
Araştırmalar, bazı insanların Kazakistan, İsrail ve Güney Amerika'nın kuzeydoğu köşesinin Avrupa'ya ait olduğunu düşündüğünü ortaya çıkarırken, Kazakistan'ın Orta Asya ülkesi olmasına rağmen Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA ve Eurovision şarkı yarışması üyesi olmasına dikkat çekiyor.

Fransız Guyanası'nın Güney Amerika bölgesi resmi olarak Fransa'ya bağlı olduğundan AB'nin bir parçası olarak görülürken, bu durum Fransız Guyanası'nın sadece AB'ye girmesini değil, Avrupalı olarak tanınmasına da olanak sağlıyor. Uzmanlar, asıl sorunun "Avrupalı" kelimesinin kesin bir tanımı olmaması olduğunu belirterek, sadece kelime olarak bir sorun değil, ayrıca bazı ülkelerin de neden Avrupalı sayılmadığını sorguluyor. Buna örnek olarak da Türkiye'yi veriyor. Türkiye'nin 1952 yılında NATO'ya davet edilmesi konusunda halen Türkiye'nin yeteri kadar Avrupalı olup olmadığını eleştiren uzmanlar, ülkelerin Avrupalı sayılması için 3 ana teori olduğunu vurguluyor. Brüksel'den bir yetkili, İsrail'in üyelik için coğrafi kriterinin uygun olmadığını söylerken, bazı yetkililer ise İsrail örneğinde olduğu gibi "Avrupalı" teriminin Atlantik ve Ural Dağları'nın arasında kalan bölgeler için kullanılması gerektiğini dile getiriyor. Ancak Türkiye'nin küçük ama Avrupa'da bulunan önemli bir toprak parçasına sahip olmasına rağmen halen Avrupalı sayılmaması göz önüne alındığında bu fikrin çürüdüğüne dikkat çekiliyor.

Bazıları ise Avrupalı kelimesinin daha kültürel bir terim olduğunu, Yunan, Latin, Hıristiyan ve insancıl bir birleşme olduğunu düşünüyor. Bunun da İslam dinine inanan Osmanlı temelli Türkiye'nin Avrupalı olmadığına kanıt olduğu öne sürülüyor. Uzmanların son teorisi ise, "Avrupalı" kelimesinin demokrasi, insan hakları ve hukuk kuralları gibi Avrupa'nın değerlerine dayalı olduğu düşüncesi. Öte yandan, Avrupalı kelimesinin günümüzdeki tanımının, "Taraflarında olmasını istedikleri kişi" olduğu da söyleniyor.

İHA