kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gana'da bir kasaba, küresel ısınma kurbanı oluyor

Yeni Haber
Küresel ısınmanın artması nedeniyle buzullar erirken sular da yükselmeye başlıyor. Gana'nın güneyindeki Totope Kasabası, küresel ısınma nedeniyle yerleşim yerini kaybediyor. Kasaba, her yıl biraz daha içeri çekiliyor. Ancak Totope Kasabası'nın hareket edecek fazla bir yeri kalmadı. Kasaba, Atlas Okyanusu ile Songho lagünü arasında kalmış durumda. Kasabalılar, birkaç yıl içerisinde yerleşim yerini tamamen terk edeceklerini söylüyor. 57 yaşındaki balıkçı Alex Horgah, "Gençliğimde denizi görmek için Hindistan cevizi ağaçlarına tırmanırdık." diye konuştu.

Kasabanın 100 kilometre batısındaki başkent Accra'da toplanan 160 ülke, küresel ısınma ile mücadeleyi görüşüyor. Müzakereciler, tarihin en karmaşık ve zorlu anlaşmasını Aralık 2009'a kadar tamamlamayı umuyor. Müzakereciler, küresel ısınmaya neden olan gazların salınımının azaltılması için bir yol bulmayı ve küresel ısınmadan etkilenen insanlara yardım için bir sistem kurmayı amaçlıyor.

Bilim adamları, yükselen deniz seviyesinin, küresel ısınmanın en büyük etkilerinden biri olacağı uyarısında bulunuyor. 1993'ten bu yana, okyanusların seviyesi yılda 3 milimetre yükseldi. Bu sonuca ulaşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, önlem alınmaması halinde kıyılarda yaşayan milyonlarca insanın sel ile karşı karşıya kalacağı, kıyılardaki sulak arazilerden 3'te birinin kaybedileceği ve sert fırtınların kıyıları etkisi altına alacağı uyarısında bulunmuştu. Panelin öngörüleri, Totope'nin gerçeği durumunda. Bin kadar kişinin yaşadığı kasaba halkı ağaçtan yapılma barakalarını sürekli geri çekiyor. Eskiden yaşadıkları yerler şimdiden su altına kalmış durumda. 70 yaşındaki yerleşimci Ganalı Ebenezer Koranteng, "Her yıl deniz daha yakına geliyor. Sürekli yer değiştiriyoruz. Lagünde bizi sıkıştırıyor." dedi. Koranteng, 5 yıl içinde bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklarını savundu.

Küresel ısınmanın yanı sıra kasaba halkı, balık ürünlerinde azalma ile de karşı karşıya. Ayrıca kıyılar, başkent ve diğer yerleşim yerlerinden gelen plastik çöplerle doldu. Kasabalılar, plastiklerin üzerini kumla kapatarak lagüne karşı set yapmaya çalışıyor.

Balıkçı Horgah, okyanus ile lagün arasındaki sıkışıklıktan kurtulmak için lagünün karşı tarafına taşınmak istediklerini söyledi. Ancak bu kasabalılara 45 bin dolara mal olacak. Evlerini tekrar inşa etmek için de aynı miktarda paraya ihtiyaçları olacak. Dünya Kaynaklar Enstitüsü'nden Heather McGray, Totope'yi ziyaret ederek, müzakerecilerin bu tür yerlere yardım için fon ayırmaya çalıştıklarını kaydetti. "Sorun parada" diyen McGray, ABD'de toplanacak para ile "Totope gibi on bin köyü taşıyabiliriz." diye konuştu.

CİHAN