kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İsminiz Ahmet, havalenizi yapamayız"

Yeni Haber
İsveç'in batısındaki Göteborg bölgesinde yaşayan Ahmed Vaizu, internet üzerinden Almanya'dan bir yedek parça almak için internetteki banka hesabına girdiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı. İnternet üzerinden formu doldururken ismini yazmaya başlayınca Skandia Banken isimli banka hemen red sinyali verdi. Bu durum üzerine bankasını arayıp sebebini soran Ahmet'e, "Müslümanları çağrıştıran isimlerde engel olduğunu ve yasaklı isimler listesinde Ahmet isminin de olduğunu, o yüzden de otomatik olarak yurtdışı işleminin iptal olduğu" şeklinde bir cevap verildi.

Konu hakkında SVD gazetesine bir açıklama yapan Ahmed Vaizu, "Bu tür olayların terör korkusu olan diğer bazı ülkelerde olduğunu düşünmüştüm. Benim İsveçli bankamda değil." şeklinde konuştu.

Bu olay üzerine Ahmet'in, Etnik Ayrımcılık Ombudsman'ına başvurduğu öğrenildi. Müracaatında, "Hayatımın yarısını İsveç'te geçirdim. Elektrikçi olarak çalışıyorum, normal bir İsveçli olarak hayatımı sürdürüyorum, hiç bu kadar ayrımcılık hissetmemiştim." dedi.

Ahmet Vaizu, havale gönderirken Ahmet ismini çıkarmasının ardından havalesini yapabildi.

Skandia Banken adlı banka da bu konuda bir açıklama yaptı. Bankanın Enformasyon Şefi Lina Hök, "Banka sadece AB onay listesini uyguluyor. Diğer bankalar gibi bizler de bu kurallara uymalıyız." dedi. "Bu konuda ombudsmanlığa şikâyet edilmeniz hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya banka yetkilisi Hök, "Memnuniyetle. Biz de o zaman sınırlarımızı daha belirgin olarak biliriz. Ombudsmanın bize somut direktifler vermesi iyi olur" şeklinde cevapladı.

CİHAN