kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice İsrail'de

Yeni Haber
İsrail ve Filistinliler arasında barış görüşmelerine ivme kazandırmak amacıyla İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmesinde, (Batı Şeria'daki) yerleşim faaliyetlerinin barış sürecine yardımcı olmadığını düşündüğünü söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Livni ise çok azaldığını söylediği bu faaliyetlerin barış sürecini etkilemeyeceği görüşünde.

Rice, Livni ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, ABD'nin pozisyonunun, tarafların nihai statüyü bir şekilde tehlikeye atacak adımlardan kaçınılması gerektiği biçiminde olduğunu belirterek, Filistin Devleti ve İsrail'in sınırlarının anlaşmayla belirleneceğini kaydetti.

Rice, şöyle konuştu:

"Şu sırada bize lazım olanın taraflar arasında güven artırmaya yönelik adımlar olduğunu, tarafların birbirine güveni zedeleyecek her şeyden kaçınılması gerektiğini, bir anlaşmaya varılması ve bu sayede neyin Filistinlilerde neyin İsrail'de kalacağını görebilmek için çabalarımızı sürdüreceğimizi İsrailli muhataplarımıza aktardım."

Rice, görüşmelerde tarafların pozisyonları arasındaki farklılıklarla ilgili olarak da "Görüşmelerin ciddi ve yoğun biçimde seyri beni hayli cesaretlendirdi. Aslına bakarsanız, bu süre içinde varılması gereken yer konusundaki anlayışları ve görüşme pozisyonları arasında yakınlaşma kaydedilmiş durumda" diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Livni de iki taraf liderlerinin görevinin, gelecekte barış içinde yaşamak için bir yol bulmaya çalışmak olduğunu belirtirken, İsrail hükümetinin politikasının, yerleşimleri genişletmemek, yeni yerleşim inşa etmemek ve Filistin topraklarına el konulmaması doğrultusunda olduğunu kaydetti.

Livni, özellikle güvenlik duvarlarının diğer tarafında yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde azaldığını söylerken, sadece küçük bazı faaliyetler bulunduğunu, ancak bunların da ne görüşmeleri ne de gelecekteki muhtemel Filistin devletinin sınırlarını etkileyecek boyutta olduğunu ifade etti.

ŞİMDİ BARIŞ ÖRGÜTÜ RAPORU

Öte yandan yerleşimlere karşı mücadelesiyle bilinen İsrail'deki Şimdi Barış örgütü, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde 2600'den fazla konutun inşa halinde olduğunu açıkladı.

Örgütün yayımladığı yarıyıl raporunda, yeni yapıların yarısından fazlasının güvenlik çitlerinin doğusunda olduğu belirtilirken, bazı yerlerde, Ramallah ve Beytüllahim gibi Filistin kent ve kasabalarında Filistinlilerin arazilerine tecavüz edildiği ifade edildi.

Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre 2008'in ocak ve mayıs ayları arasındaki dönemde inşa edilen ev sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 240'dan 433'e yükseldiği kaydedilen raporda; Kudüs'ün belediye sınırları içinde, 200 bin Yahudinin yaşadığı yeşil hat boyunca olan bölgeye de atıfta bulunularak, Doğu Kudüs'te bu yıl ihaleye çıkarılan inşaatlarda yüzde 27 artış olduğu ve 2007'de 793 olan ihaleye çıkarılan inşaat sayısının, bu yılın 8 aylık döneminde 1014'e çıktığı da belirtildi.

AA