kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

G. Osetya ve Abhazya'ya bağımsızlık

NATO, ABD ve AB'nin tehditlerine aldırmayan Rusya, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarına destek kararı aldı. İlk tepkinin Almanya'dan gelmesi dikkat çekti..
Kafkaslar'daki kriz giderek küresel bir çatışmaya doğru ilerliyor. ABD ve Avrupa Birliği'ne meydan okuyan Rusya, Gürcistan'tan çıkmayacağı, hatta üzerine gelinirse bu ülkeyi Yugoslavya'ya çevireceği restinde bulundu. Ne kadar ciddi olduğunu da dün aldığı kararlarla gösterdi. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınması yönünde yaptığı başvuruyu görüşmek üzere toplanan Rus vekiller, başvuruyu oybirliğiyle kabul etti. Karar, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden üç saat sonra alt kanadı Duma'da da oylandı. Kararın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından imzalanması gerekiyor.

'HATAYA DÜŞME'
Kremlin'in kararına Tiflis'ten önce Almanya'dan tepki geldi. Alman hükümeti, ilişkileri kesmek istemediklerini belirtirken İngiltere 'itidal' çağrısında bulundu. Gürcistan, Rusya'yı bölücülükle suçlarken ABD, Başkan Yardımcısı Cheney'nin 2 Eylül'de Tiflis'e gideceğini açıkladı. Ancak Rusya, tepkilere Soçi'den yanıt verdi. Moldova Devlet Başkanı'nı ağırlayan Rus lider, Moldova'ya Trans-Dinyester sorununu Gürcistan gibi güç kullanarak çözme "hatasına düşmemesini" salık verdi.