kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çankaya Köşkü'nde bir yıl

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu görevdeki birinci yılını 28 Ağustosta dolduracak.

54. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü, 18 Kasım 2002'de kurduğu 58. Hükümet'te Başbakan, 2003-2007 yılları arasında 59. Hükümet'te de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan dönemin AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, TBMM'de 28 Ağustos 2007'de yapılan oylamada Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimin ardından, TBMM'de teşekkür konuşması yapan Gül, ''Kapım herkese açık olacak. Aralarında ayırım gözetmeksizin, bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın bir işbirliği içerisinde olacağım'' dedi.

Gül, aynı gün TBMM'de ant içtikten sonra Anıtkabir'i ziyaret etti, akşam saatlerinde de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den görevi devraldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Gül, göreve geldiği 28 Ağustos 2007'den 20 Ağustos 2008 tarihine kadarki dönemde Cumhurbaşkanlığına sunulan 116 kanundan 114'ünü onayladı, 2'sini TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 7 Mayıs'ta 5760 sayılı ''Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''u geçici 10'uncu maddesinin, 18 Ağustos'ta 5803 sayılı ''Elektronik Haberleşme Kanunu''nu ise bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.
Gül, atamalar dışındaki işlere ilişkin 4'ü devreden, bin 380'i yeni gelen bin 384 Bakanlar Kurulu kararının bin 360'ını onayladı, 9'unu iade etti. Biri geri alınan kararlardan 14'üne ilişkin işlemler ise sürüyor.

Atamalara ilişkin Köşk'e gönderilen 40 Bakanlar Kurulu kararını onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, 834 müşterek kararnamenin 796'sına imza attı, 2'sini iade etti. 27 karara ilişkin işlemler sürerken, kararlardan 9'u geri alındı.
Gül, bu sürede 2'si devreden, 79'u yeni gelen 81 atama, görevden alma ve seçim işleminin 50'sini onayladı, bu yazılardan birini ise iade etti.
Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin hemen ardından AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığındaki 60. Hükümet'in kuruluşuna ilişkin kararı da imza attı.

Gül, önüne gelen 6 af dosyasından 3'ünü onayladı, 1'ini iade etti; 1'inin işlemi sürüyor, 1'i ise geri alındı. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu kararları arasında kapatılan RP'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kalan cezasının ''sürekli hastalık'' nedeniyle kaldırılması da bulunuyor.

EN ÇOK BAŞVURU MADDİ YARDIM İSTEMİYLE

Cumhurbaşkanı Gül'e, göreve geldiği 28 Ağustos 2007'den 22 Ağustos 2008'e kadar kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetleriyle ilgili 3 bin 283, kişisel isteklerle ilgili 18 bin 578, Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile ilgili 705 olmak üzere toplam 22 bin 566 başvuru yapıldı.

Kurumsal başvurulardan 2 bin 520'sinin işlemi tamamlandı. Bu başvuruların 335'ini ihbar ve şikayet, 396'sını eğitim-öğretim, 147'sini çalışanların sorunları, 61'ini sağlık ve spor, 704'ünü yerel yönetim sorunları, 45'ini yasa ve yönetmelik değişikliği, 109'unu tarım, orman, hayvancılık, arazi ve çevre sorunları, 284'ünü genel ekonomi ve mali konular, 63'ünü ise kültür, turizm, medya, iletişim, 376'sını ise ulaşım, enerji, dış ilişkiler ve doğal afetleri içeren diğer başvurular oluşturdu.
Toplam 18 bin 578 kişisel başvurudan 5 bin 388'ini ilgili yasaya uygun olmayan, daha önce işlem gören ve talep içermeyen başvurular oluştururken, işleme alınan 13 bin 190 başvurudan 13 bin 142'sinin işlemi tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığına yapılan kişisel başvuruların 3 bin 956'sını maddi yardım ve destek sağlanması, 2 bin 208'ini iş bulunması, 2 bin 360'ını adalet, bin 212'sini çalışanların sorunlarına ilişkin talepler oluşturdu.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NÜN KONUKLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasetçilerden şehit ailelerine, sanatçılardan bilim adamlarına kadar farklı alanlardan birçok önemli ismi Çankaya Köşkü'nde ağırladı.

Gül, görevi devraldığı gün Çankaya Köşkü'nde ilk kutlamaları kabul etti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri ve bazı milletvekilleri ile çeşitli meslek örgütü temsilcileri Gül'ü kutlamak üzere Köşk'e çıktılar.

Cumhurbaşkanı Gül, 5 ve 7 Eylülde verdiği resepsiyonlarda milletvekilleri, siyasi parti liderleri, askerler, sivil toplum örgütü temsilcilerini, iş adamları ve basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Çankaya Köşkü, 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında iki ayrı resepsiyona ev sahipliği yaptı. İlk resepsiyona bakan ve milletvekilleri, üst düzey sivil ve askeri bürokratlar katıldı. Resepsiyonun ilginç ismi ise konser vermek için Türkiye'de bulunan ABD'li sinema yıldızı Kevin Costner oldu. Resepsiyona, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bu partiye mensup milletvekilleri katılmadı.

Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ekim akşamı ise eşi Hayrünnisa Gül ile sanatçılar, sivil toplum ve medya temsilcilerini ağırladı.

Gül, cumhurbaşkanlığının ilk yılında, TBMM'de grubu bulunan ya da bulunmayan siyasi partilerin liderleriyle resepsiyonlar dışında da bir araya geldi.

''Dağlıca saldırısı''nın ardından, TBMM'de temsil edilen siyasi parti liderlerini Köşk'e çağıran Gül, 22 Ekimde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Grup Başkanvekili Ahmet Türk, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile ayrı ayrı görüştü.

Gül, mart ayında da başta terörizm ve güvenlik sorunları, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyon, bu ülkeyle ilişkiler ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaretiyle ilgili bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla TBMM'deki siyasi partilerin liderleriyle bir dizi görüşme yaptı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile 27 Martta öğle yemeğinde bir araya gelen Gül, aynı gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile de görüştü. Gül, 28 Martta DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Genel Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Başkanı Şevki Bayraktar ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken'i kabul etti.

Çankaya Köşkü'nde 23 Nisan günü verilen öğle yemeğine, TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Başkanvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 23. Yasama Döneminde TBMM'de temsil edilen siyasi parti liderleri katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise davetli olmasına karşın yemeğe gitmedi.

Gül, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ile de 30 Nisanda öğle yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, siyasi parti liderlerinin yanı sıra ''kamuoyunda belli bir konuma sahip'' değişik kesimlerden kişilerle de görüştü. Gül, 23 Haziranda ASAM Başkanı Faruk Loğoğlu, TEPAV Başkanı Prof. Dr. Güven Sak ve SETA Başkanı Dr. İbrahim Kalın; 10 Temmuzda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök; 14 Temmuzda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, emekli büyükelçi Rıza Türmen ile Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde bir araya geldi.

ŞEHİT AİLELERİNE İFTAR YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, Ramazan ayında aralarında şehit aileleri ve gaziler, işçi sendikaları temsilcileri ve işveren temsilcilerinin olduğu grupları Çankaya Köşkü'nde iftar yemeğinde ağırladı.

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenleri kabul eden Gül, 9 Mayısta da Avrupa Günü dolayısıyla bir resepsiyon verdi.

"ÇANKAYA SOFRALARI'' YENİDEN BAŞLADI


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve başladıktan kısa bir süre sonra ''Çankaya Sofrası'' ya da ''Fikir Sofrası'' adı verilen öğle yemeklerinde farklı kesimlerden temsilcilerle bir araya gelmeye başladı. Bununla ''Cumhurbaşkanı Gül'ün, entelektüeller ve alanında uzman bilim adamlarıyla periyodik olarak bir araya gelmesinin amaçlandığı'' ifade edildi. Gül'ün ilk konukları, 28 Kasımda, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve eski kültür bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman oldu.

Gül, şubat ayında Çankaya Köşkü'nde Doğan Hızlan, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Elif Şafak, Rasim Özdenören ve Hilmi Yavuz'u ağırladı. Edebiyatçıların ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya Sofrası'ndaki konukları tarihçiler oldu. Gül, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna ile 1 Nisanda öğle yemeğinde bir araya geldi.

''Çankaya Sofrası''nın konukları arasında sanatçılar da yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül, mayıs ayında Orhan Gencebay, Neşet Ertaş, Mazhar Alanson, Ahmet Özhan ve Zara ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ile yaklaşık 2 saat süren öğle yemeğinde görüştü.
Yemekli toplantılarda, genel olarak, temsil ettikleri alanlara ilişkin sorunları dile getiren konuklar Cumhurbaşkanı Gül ile güncel konuları da konuşup, tartıştılar.

DESTEKLENEN PROJELER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, himayelerine aldıkları projelerle de gündeme geldiler.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat'' projesiyle trafik kazalarına dikkati çekerken, Hayrünnisa Gül de toplumda okuma bilinci oluşturmak, okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla ''Konuşan Kitap Şenliği'' adlı etkinliğe destek verdi.

Türk bilim dünyasının ''önemli ödülleri'' arasında gösterilen TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun ''Doğru ve Güzel Türkçe Kullanımı'' ödüllerinin Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde düzenlenen törenlerle sahiplerini buldu.

ÇANKAYA KÖŞKÜ HALKA AÇILACAK

Abdullah Gül'ün görevdeki ilk günlerinde basın mensuplarına Çankaya Köşkü'nün kapıları açılarak, vatandaşların da Köşkü gezebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılacağı duyuruldu. Bir grup gazeteci, 24 Eylülde cumhurbaşkanlarının ikamet ve çalışma için kullandıkları bölümleri gezdiler. Gazeteciler aracılığıyla kamuoyunun da bilgilendirilmesi amaçlanan gezi sırasında, haftanın belli bir gününde rehberler eşliğinde Köşk'ün halka açılmasının da planlandığı, çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'ndeki yeni hizmet binası da ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilmesi için tadilattan geçirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, makamındaki çalışmalar nedeniyle günlük çalışmaları ve kabullerini bir süre Pembe Köşk'te yürüttü.

Bu arada, Cumhurbaşkanlığının internet sitesi de yenilendi. Temmuz sonunda yenilenen sitede güncel bilgilerin, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmalarının ve açıklamaların yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki ziyaret ve etkinliklere ilişkin fotoğraf ve videolar da yer alıyor. Site aracılığıyla Gül'ün yanı sıra önceki cumhurbaşkanlarının bilgi ve görüntülerine de ulaşılabiliyor. Sitede, Çankaya Yerleşkesi içerisindeki Atatürk Müze Köşk'te 360 derece görüş açılı sanal tur da yapılabiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevde bulunduğu bir yılda 17 ülkeye 21 ziyaret yaptı, Türkiye'de birçok yabancı devlet başkanını ağırladı.
Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Ağustos 2007'de göreve geldikten sonra ilk yurtdışı gezisini 18-19 Eylül günlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve diğer yetkililerle bir araya gelen Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adada barış sembolü olduğunu söyleyerek, barışın adaya hakim olacağı inancını dile getirdi.

Gül, uzun yıllar Türkiye'yi temsil ettiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM), 2 Ekim 2007'de bu kez cumhurbaşkanı olarak konuk oldu. AKPM Başkanı Rene van der Linden'in resmi davetlisi olarak 2-4 Ekim günleri arasında Fransa'nın Strasbourg kentine giden Cumhurbaşkanı Gül, AKPM Genel Kurulu'na hitap etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak 6 Kasımda Bakü'ye giden Gül, bu ülkenin ikinci büyük kenti Gence'yi de ziyaret etti.
Gürcistan, Cumhurbaşkanı Gül'ün dördüncü yurt dışı durağı oldu. 20-21 Kasımda Gürcistan'ı ziyaret eden Gül, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Gürcistan ayağının temel atma törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı için Fransa'nın başkenti Paris'e giderek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Gül, 25 Kasımda başlayan 3 günlük özel ziyaretinde Fransa Başbakanı François Fillon'u da kabul etti.

Gül, 2-3 Aralık 2007'de Pakistan'a resmi ziyarette bulundu. Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in davetlisi olarak bu ülkeye giden Gül, Müşerref'in yanı sıra Benazir Butto ve Navaz Şerif'in aralarında bulunduğu siyasi liderlerle de görüştü.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un davetlisi olarak 5-7 Aralıkta Türkmenistan'a giden Gül, başkent Aşkabat'taki temaslarının ardından Daşoğuz kentine geçti. Gül'ün ziyareti, Türkmenistan'a 7 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu.

Cumhurbaşkanı Gül, 12-15 Aralık 2007 tarihleri arasında da Kazakistan'ı ziyaret etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak bu ülkede bulunan Gül, başkent Astana ve Almaatı'da resmi temaslarda bulundu.

11 YIL ARADAN SONRA ABD'YE İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül'ün 2008 yılındaki ilk yurtdışı durağı ABD oldu. ABD Başkanı George W. Bush'un davetlisi olarak bu ülkeye giden Gül, 7-11 Ocak günleri arasında Washington ve New York'ta temaslarda bulundu. Gül'ün ziyareti, ABD'ye 11 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret oldu.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak 14 Ocakta bu ülkeye giden Gül, başkent Kahire ve İskenderiye'yi ziyaret etti.
Gül, 19 Ocakta Suriye Devlet Bşkanı Beşar Esad'ın daveti üzerine, ''Şam Yılı, Arap Ligi Kültür Başkenti'' etkinliklerinin açılış törenine katılmak üzere, günübirlik ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halifa El Tani'nin davetlisi olarak 3 günlük resmi ziyaret için 5 Şubatta Katar'a gitti.
Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'nun davetlisi olarak 2 Mart'ta bu ülkeye giden Gül, başkent Bükreş'teki temaslarının ardından 4 Mart'ta yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Gül, 13-14 Mart günlerinde Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü 11. Zirve Konferansı'na katıldı. Zirvede, Türkiye; Senegal, Mısır ve Filistin ile Başkanlık Divanı'nda yer aldı.

EXPO 2015'e ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği toplantı için 31 Martta Fransa'nın başkenti Paris'e giden Gül, oylamanın hemen ardından Türkiye'ye döndü.

Cumhurbaşkanı Gül, 2-4 Nisanda Bükreş'te düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere bir kez daha Romanya'ya gitti.

Makedonya da 1-3 Mayıs günleri arasında Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırladı. Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski'nin daveti üzerine, Ohri kentinde düzenlenen 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi'ne özel konuk olarak katılan Gül, Manastır'ı da ziyaret etti. Gül, Makedonya'nın başkenti Üsküp'e de geçerek resmi temaslarda bulundu.

JAPONYA'YA İLK ZİYARET

Gül, tarihi önem taşıyan yurtdışı ziyaretlerinden birini de Japonya'ya yaptı. ''Türkiye'den Japonya'ya, Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret'' olma özelliğini taşıyan gezi 5 gün sürdü. Japonya'ya gitmek üzere 3 Haziranda Ankara'dan yola çıkan Abdullah Gül, 5 Haziranda İmparator Akihito ile görüştü. Tokyo'daki temaslarının ardından Kushimoto'ya geçerek Türk Müzesi ve Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nı ziyaret eden Gül, sanayi kenti Osaka'da da temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç'in davetlisi olarak, 10 Haziranda başkent Zagreb'e gitti. Gül, tarihi Dubrovnik kentini de gezdikten sonra 12 Haziranda Türkiye'ye döndü.

Kazakistan, Cumhurbaşkanı Gül'ün bir yıllık dönemdeki yurt dışı gezilerinin sonuncusu oldu. Gül, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in daveti üzerine, Astana'nın başkent ilan edilmesinin 10. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere 4 Temmuzda bir kez daha Kazakistan'a gitti. Törenlere Gül'ün yanı sıra Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan'ın da aralarında bulunduğu 8 ülkenin devlet başkanları katıldı. Gül, 3 günlük ziyareti çerçevesinde bazı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

MİLLİLER YARI FİNALDE

Cumhurbaşkanı Gül'ün ''en heyecanlı'' yurt dışı gezisi ise İsviçre'nin Basel kentine 25 Haziranda yaptığı ziyaret oldu. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükselen A Milli Futbol Takımını yalnız bırakmayan Gül, Almanya ile oynanan maçı şeref tribününden izledi.
Gül'e; KKTC, Azerbaycan, Pakistan, ABD, Mısır, Senegal, Japonya, Hırvatistan gezilerinde eşi Hayrünnisa Gül de eşlik etti.

Geçen bir yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Gül'ün planlanan bir gezisi de ertelendi. Gül'ün, Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde planlanan ve 26 Şubatta başlaması öngörülen Tanzanya, Demokratik Kongo ve Kongo'yu kapsayan ziyareti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik kara harekatı nedeniyle başka bir tarihe atıldı.

II. ELIZABETH 37 YIL ARADAN SONRA TÜRKİYE'DE

Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığındaki ilk yılında 19 yabancı devlet başkanını ağırladı.

Gül'ün ilk konuğu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev oldu. Nazarbayev Ankara'ya yaptığı özel ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül'ü göreve seçilmesinden dolayı tebrik etti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in yanı sıra Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad'ı Ankara'da konuk eden Gül, 13 Kasım 2007'de İsrail ve Filistin liderlerini de Ankara'da buluşturdu. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas Ankara Forumu Toplantısı'nda bir araya gel.
Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Ürdün Kralı Abdullah, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet el Beşir, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah da Türkiye'yi ziyaret ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konukları arasında en ilgi çekeni ise İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth oldu. II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip 13-16 Mayıs günleri arasında Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. 37 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyaret, dünya basınında da geniş yer buldu. Kraliçe, Ankara'nın yanı sıra İstanbul ve Bursa'ya da gitti. İngiltere Veliaht Prensi ve Galler Prensi Charles da Kasım 2007'de Türkiye'yi ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Gül, 27 Kasımda Prens Charles'ın onuruna akşam yemeği vermişti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de Gül'ün konuğu olarak 19-22 Mayıs günleri arasında Türkiye'deydi. Gül, konuk cumhurbaşkanıyla memleketi Kayseri'ye giderek incelemelerde bulundu. Fischer ve eşi İstanbul ve Kapadokya'yı da gezdi.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife'yi ağustos ayında Ankara'da konuk eden Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı 14 Ağustosta ve Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu'yu da 21 Ağustosta İstanbul'da ağırladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak 3-4 Ocak ve 6 Martta Türkiye'ye geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, devlet başkanlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk bakan, temsilci ve siyasiyle de bir araya geldi.

YURT İÇİ ZİYARETLERİN İLKİ GÜNEYDOĞU'YA

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı görevine seçildikten sonra değişik kentleri de ziyaret etti. Zaman zaman İstanbul'a giderek, Cumhurbaşkanlığının buradaki yerleşkesinde çalışmalarını sürdüren Gül, kentteki birçok uluslararası organizasyona da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, 28 Ağustosta cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini İstanbul'a yaptı ve 31 Ağustosta Hava ve Deniz Harp Okullarının diploma törenlerine katıldı.

Gül'ün tek bölgesel ziyareti 11-14 Eylül günleri arasındaki Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'ı kapsayan Güneydoğu Anadolu gezisi oldu.
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine ilişkin 21 Ekimdeki referandumda oy kullanmak için memleketi Kayseri'ye giden Gül, aynı gün Ankara'ya döndü. Aynı gece, Dağlıca'daki terörist saldırı sonrasındaki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde, geniş katılımlı ''terör zirvesi'' yapıldı.

Gül, 17 Aralıkta Konya'ya giderek Şeb-i Aruz törenlerine de katıldı.
Programlı Kayseri ziyaretini 25-26 Ocak 2008 tarihlerinde gerçekleştiren Gül, çeşitli açılış ve temel atma törenlerinin yanı sıra anne ve babasını da ziyaret etti, kızı ve damadı adına oluşturulan ''Kübra-Mehmet Sarımermer Hatıra Ormanı''na ağaç dikim törenine iştirak etti.

''Gazi'' unvanı verilişinin 87. yıl dönümü dolayısıyla 8 Şubatta Gaziantep'e giden Gül, 12 Şubatta da Kahramanmaraş'ın kurtuluş yıl dönümü kutlamalarına katıldı. Gül, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere Çanakkale'deydi.

44. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nun ödül törenine katılmak üzere 18 Nisanda Antalya'ya giden Gül, ziyaretlerinin ardından turizm yatırımcılarıyla bir araya geldi,bisiklet turunun ödül törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, 10 Mayısta günü birlik ziyaret için Bursa'daydı. Tarihi Kentler Birliği Sempozyumu'na katılan Gül, çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) kongresine katılmak üzere 24 Mayısta Bodrum'a giden Gül, kongrenin açılış oturumunda konuştu. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, yatla Bodrum koylarını da gezdiler.

Gül, BTK'nın Türkiye ayağının temel atma töreni için 23 Temmuz'da Kars'a gitti; çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılan Gül, Ani Harabeleri'ni gezdi. Cumhurbaşkanı Gül, 24 Temmuz'da Aliyev ve Saakaşvili ile BTK Demiryolu Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Abdullah Gül, 26-27 Temmuz günlerini memleketi Kayseri'de geçirdi; babasının bağ evinde basın mensuplarını ağırladı. Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile 6 Ağustosta kısa süreli tatil için Muğla'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, 45. Ulusal, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri'ne katılmak üzere 16 Ağustos Cumartesi günü Nevşehir'deydi.

İSTANBUL: ULUSLARARASI TOPLANTILARDAN F1'E

Cumhurbaşkanı Gül, geçen bir yılda Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı, Türkiye-Pasifik Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı, 75. Dil Bayramı, 23. İSEDAK Toplantısı, Kızılay'ın 140. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunun da bulunduğu birçok etkinlik dolayısıyla İstanbul'a gitti ve çalışmalarını burada sürdürdü.

Gül'ün ev sahipliğinde ''Ortak Bir Gelecek İçin Dayanışma ve İşbirliği'' sloganıyla düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirve Toplantısı 18-20 Ağustos 2008 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirildi.
Göngören semtinde 27 Temmuzda meydana gelen terör saldırısından üç gün sonra İstanbul'a giden Gül, olay yerinde incelemelerde bulundu, yaralıları ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 15 Kasım 2007'de Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen Piyade Üsteğmen Gökhan Yavuz ve Piyade Er Gökhan Soylu'nun İstanbul'daki cenaze törenlerine de katıldı. Gül, ayrıca Prof. Dr. Sabahattin Zaim, geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitiren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, şair ve eski milletvekili Erdem Bayazıt'ın cenaze törenleri için de İstanbul'daydı. Cumhurbaşkanı Gül, dünürü iş adamı Abdullah Sarımermer'in vefatını da İstanbul'da öğrendi.

Abdullah Gül, 11 Mayısta İstanbul'da Formula 1 heyecanını da yaşadı. ''Türkiye'yi tanıtan en iyi organizasyonlardan birisi'' olarak nitelediği Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sini izleyen Gül, burada Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone ile bir araya geldi ve yarışta birinci olan Ferrari pilotu Felipe Massa'ya ödülünü verdi.

KIZINI EVLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve başladıktan kısa süre sonra tek kızını evlendirerek, ilk kez bu heyecanı yaşadı.

Hayrünnisa-Abdullah Gül çiftinin ortanca çocuğu Kübra Gül, Mehmet Sarımermer ile 14 Ekim 2007'de İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen nikah töreniyle evlendi. Kübra-Mehmet Sarımermer için Adile Sultan Yalısı'nda düğün yemeği verildi.

AA