kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Azalan yağışlar barajları vurdu

Yeni Haber
Her yıl giderek artan kuraklık ve yağış miktarındaki azalma yine barajları vurdu. Düşük seviyelerde bulunan Konya'nın can damarı barajlardaki su miktarında geçen yıla oranla yüzde 5'lik azalma oldu. Yetkililer, vatandaşları bir kez daha su tasarrufuna çağırdı.

Kuraklık, her geçen gün etkisini artırıyor. Özellikle su kaynaklarında son 3-4 yılda ciddi biçimde azalma yaşanıyor. Dünyayı etkisi altına alan aşırı ısınma Konya'daki barajlarda da kendisini gösteriyor. 2008 yılında bir önceki yıla göre su miktarında yüzde 5 azalma oldu. Düşüşün en büyük nedeni yıllık ortalama 360 milimetre olarak ölçülen yağış miktarının 260 milimetreye kadar gerilemesi.

Geçen yıl 2 milyar 680 milyon metreküplük suya sahip Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesi sadece Ağustos ayının ilk yarısında 40 milyon metreküp düştü. Suğla Depolaması ve Altınapa barajlarındaki buharlaşma ise 13 milyon metreküpü aştı.

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal, tasarruf çağrısını yineledi. Ev, işyeri, sanayi ve tarımsal alanda suyu tasarruflu ve bilinçli kullanmanın önemine işaret eden Haksal, "Özellikle tarla sulamaları buharlaşmanın az olduğu akşam ve gece saatlerinde yapılması gerekiyor" dedi.

Ayrıca, KOP projesiyle ilgili bilgi veren Haksal, Derebucak, Gembos, Bağbaşı gibi barajların faaliyete geçmesiyle 414 milyon metreküp suyun Göksu'dan Konya Ovası'na akıtılacağını kaydetti. Konya Ovası Sulama Projesi'nin de uzun vadede nihai çözüm getirmeyebileceğini söyleyen Haksal, ilave önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de su tasarrufu için başlattıkları çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Vatandaşların suyu kontrollü kullanmaya devam etmeleri gerektiğini belirten Akyürek, sokakta halı ve otomobil yıkayanlar hakkında cezai işlem uygulandığını hatırlattı.

(CİHAN)