kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başarısızlık endişesi erkeği etkiler

Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe
Sertleşme sorunu fiziksel kaynaklı olabilir ama en önemli etken ruhsal engellerdir. Başarısız olma ve tatmin edememe endişesi erkekleri olumsuz etkiler..
34 yaşında yeni evli bir erkeğim. Cinsel uyarılma konusunda sorunlarım var. Sertleşemiyorum, Ayrıca, çıplak vücut ya da cinsel organın görüntüsü de beni bu konuda etkilemiyor. Sadece dokunarak biraz uyarılabiliyorum. D.K./İzmit

Egemen toplumsal tutum ve anlayışlar nedeniyle erkekler hayatlarının herhangi bir döneminde sertleşme ve uyarılma sorunu yaşayabilirler. Erkeklerde cinsel uyarılma sonucu oluşan en önemli fizyolojik değişiklik penisin sertleşmesidir.

FARKLI FARKLI NEDENLERİ VAR
Halk arasında iktidarsızlık olarak da bilinen bu durumda; cinsel ilişkiyi başlatmak için gerekli olan penis sertleşmesi sağlanamaz ya da cinsel ilişki tamamlanıncaya dek penisin sertliği sürdürülemez. Yani sertleşme sorunu çok farklı şekillerde olabilir. Bazı erkeklerde cinsel ilişkinin başlangıcından itibaren sertleşme gerçekleşmez, bazılarında ise vajinaya girme aşamasında sertleşme kaybolur. Bazen de cinsel ilişki sırasında sertlik kaybolur. Sertleşme sorununun birçok nedeni olabilir. Ancak en önemli neden psikolojik olarak 'performans anksiyetesi' adını verdiğimiz başarısız olma korkusu; tatmin edememe kaygısı, kendine güven eksikliği, cinsel başarı ile ilgili olumsuz, gerçek dışı beklentilerdir.

Cinsellikle ilgili sormaya çekindiğiniz soruları bana yazın. İsminizi belirtmenize gerek yok. Ancak yaşadığınız şehri yazarsanız, sorunlarınızı değerlendirmem kolaylaşır. Rumuzlu soruları saglikliseks@sabah.com.tr' adresine gönderebilirsiniz. Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe