kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya'dan ilginç iddia

Yeni Haber
Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın, Gürcistan'ın 8 Ağustos'ta Güney Osetya'ya yönelik askerbir operasyon yapacağından önceden haberi olduğunu iddia etti. Rusya, operasyonun AGİT gözlemcileri tarafından bilindiğini; ancak bunun Rusya ile paylaşılmadığı savundu.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Nogovitsin, AGİT'in Rusya'yı bilgilendirme görevi olduğunu; ancak bölgede görev yapan AGİT gözlemcilerinin bu bilgi paylaşımı görevini yerine getirmediklerini öne sürdü. Gürcistan'ın 8 Ağustos'ta özerk bölge Güney Osetya'ya askeri bir operasyon düzenlemesiyle başlayan ve ardından Rusya'nın 58. orduya ait 10 bin kişilik bir ordu ile Gürcistan'a girmesiyle kızışan savaşta 2 bin civarında sivil hayatını kaybetti.

Gürcü birliklerinin barış gücü anlaşmasını ihlal ettiklerini savunan Nogovitsin Abhazya ve Güney Osetya'da artık Gürcü birliklerinin görev üstlenemeyeceğini açıkladı. Çatışma bölgesinde hala tansiyonun yüksek olduğuna değinen Rus komutan, "Bundan sonra bölgede sadece Rus barış gücü askerlerinin görev üstlenebileceğine inanıyoruz. Gürcistan 1992 yılında imzalanan anlaşmayı ihlal etmiştir." dedi.

Sivillerin güvenliği için bölgeye ek barış gücü askeri göndermeyi planladıklarına değinen Nogovitsin Gürcü keşif uçaklarından da artık bölge hava sahasına girmemelerini istedi. Nogovitsin bölgede askeri güvenliğin 22 Ağustos'tan itibaren Rus barış gücü askerlerine devredileceğini de kaydetti.

AA