kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağlıklı beslenme için tahıl şart

Yeni Haber
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, sağlıklı beslenme için saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Besinlerle ilgili açıklama yapan Dr. Taş, gelişmiş ülkelerde gıda kanunlarında öngörülen temel ilkenin, tüketicinin sağlıklı ve nitelikli gıdalarla yeterli ve dengeli beslenmesi, güvenli gıda üretiminin sağlanması ve besin satın alırken aldatılmanın önlenmesi olduğunu söyledi.

İnsanların sağlıklı olmasında besinlerin kalitesi ve tazeliğinin çok önemli olduğunu aktaran Taş, "Sağlıklı beslenmek için saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Saflaştırma işlemi sırasında tahıl ürününün yapısında bulunan birçok vitamin ve mineral kayba uğrar" dedi.

Mümkün olduğunca yağ içeriği az besinlerin tercih edilmesini de öneren Taş, "Bunun için etiketinde bulunan beslenme değeri tablosundaki yağ miktarına bakılmalıdır. Özellikle kırmızı et alırken yağsız olanı seçilmelidir. Et türleri, içerdikleri kolesterol miktarı yönünden farklılık gösterir. Mesela kırmızı ette kolesterol ve yağ miktarı, beyaz ete oranla daha fazladır" şeklinde konuştu.

Sağlığı korumak için ürünlerdeki sodyum ve tuz oranlarına da bakılması gerektiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Taş, "Bilindiği gibi tuz, sodyum kaynağıdır. Fazla yendiğinde tansiyon yüksekliği, vücutta su toplanması (ödem) gibi durumlar meydana gelebilir. Bazen bir gıda, etiketinde yüzde 50'den daha az tuzlu olarak tanıtılabilir ancak bu, az tuzlu demek değildir. Tuzu azaltılsa bile kendisi doğal tuz kaynağı olabilir. Bunun için yine etiketteki sodyum miktarına bakılmalıdır. Mesela az tuzlu olarak tanıtılan bir peynire belki az tuz ilavesi yapılmıştır ancak yapısında doğal olarak fazla miktarda sodyum bulunabilir" dedi.

Sağlıklı beslenmek için doğal ve taze besinlerin tercih edilmesi gerektiğini de kaydeden Dr. Erdoğan Taş, şunları önerdi: "Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Küçük çocuklara, katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğunca yedirilmemelidir. Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir. Daha az tuz içeren besinler yenmelidir. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve suları, ayran ve limonata içilmelidir."

Besinin hijyenik olmasının da önemli olduğunu dile getiren Taş, "Hiyjeniklik, besinin hastalık etmenlerinden tamamen arınması ve sağlığa yararlı olması anlamına gelir. Hijyenik olmayan bir gıda maddesi, besin değerinden kaybedebileceği gibi birçok enfeksiyona da yol açabilir" uyarısında bulundu.

Dr. Taş, besin kalitesinin önemli olduğunu, kalite kontrol kriterlerinin ise besine göre değiştiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Etlerde tazelik, yağ oranı, et oranı, damgası olup olmaması gibi kriterler incelenir. Kuru baklagillerde küflenme, böceklenme, yabancı madde oranı, o yılın mahsulü olması, pişme kalitesi gibi kriterler yönünden kalite kontrolu yapılır. Sebzelerde tazelik, canlılık, çamur, toz, toprak ve yabancı otlar, kereviz, patates, soğan gibi taze sebzelerde büyüklük incelenir. Mesela ıspanağın kısa saplı ve bol yapraklı olanı (kuzu ıspanağı) daha iyidir. Patates alırken düzgün, yarık ve çatlakları olmayan, çok kirli ve çok ufak olmayan, yeşillenmiş ve çimlenmiş olmayanlar seçilir. Meyvelerde tazelik, büyüklük, çürük, çamurlu veya bereli olup olmama incelenir. Süt ve yoğurt kontrolunda ise tazelik, ekşilik, iyi mayalanıp mayalanmadığı, bulunduğu kapların temiz olması, içinde yabancı madde bulunup bulunmama durumuna bakılır. Tahıllarda yeni mahsul olma, küf, yabancı madde oranı ve o tahıla özgü diğer kalite özellikleri incelenir."

CİHAN