kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Minik kızınızda kadın hastalığı olabilir

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kızınıza, bir kadın hastalığı yakıştırmak istemeyebilirsiniz. Ama küçük bir belirtinin bile ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Jinekolog Mete Bostancı, tedavi edilmeyen vajinal sorunların kısırlığa dahi neden olabildiğini söyledi..
Normalde adet dönemiyle birlikte ortaya çıkan genital akıntı, küçük yaştaki kız çocuklarında hatta bebeklerde bile görülebiliyor. Genital akıntı kimi zaman annebabaların aklına dahi gelmeyecek nedenlerden ötürü oluşabiliyor. Oyun ya da mastürbasyon amaçlı vajenine yabancı cisim sokan kız çocuklarında, şiddetli akıntı oluyor. Bu gibi durumlarda ailenin, acilen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Suadiye Kliniği'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mete Bostancı, kız çocuklarında görülebilen genital akıntı ile ilgili soruları yanıtladı:

KAŞINTI SORUN BELİRTİSİDİR
* Çocuklarda kadın hastalığı görülebilir mi?
Genital akıntı olabilir ve aileler en çok bundan korkar. Ne yapacaklarını bilemezler. Bu ıslaklık adet döngüsünün normal bir parçasıdır. Normal genital akıntı berrak, kokusuz, yumurta akı görünümünde ve yapışkandır. Kaşıntı ve bir başka soruna yol açmaz. Bu akıntıların en belirleyici özelliği; uzun süre mesela 1-2 yıl aynı şiddette ve karakter değiştirmeden devam etmeleridir. Adet dönemi yakınlaşınca bazen hormonların etkisi ile akıntının rengi koyulaşıp, hafifçe renklenebilir. Bunlar dışındaki tüm akıntıları muayene yapılıp tanı konuncaya dek hastalık belirtisi olarak kabul etmek ve vakit geçirmeden doktora başvurmak sağlık açısından önemlidir.

ÖLÜME BİLE YOL AÇAR!
* Erken yaşta görülen genital akıntının başlıca sebebi nedir?
En erken yaş olarak doğumu takip eden birinci ay içerisinde akıntı ve hatta hafif bir kanama görülebilir. Gebelik sırasında anneden bebeğe geçen hormonların etkisiyle ortaya çıkan bu durum, tamamen fizyolojik niteliktedir. Erken yaşlarda henüz vajinanın doğal bağışıklığı oluşmadığından, kolaylıkla her çeşit enfeksiyon bu bölgede yerleşerek akıntıya sebep olur.

* Erken görülen genital akıntı, menopoza yol açar mı?
Bu yaşlarda görülen genital akıntılar, erken regl olmak ya da erken menopoz gibi durumlara yol açmaz. Ancak her iki duruma da yol açabilecek bazı hastalıkların erken dönem belirtileri olarak görülebilirler. Ayrıca bazı kanserlerin erken bulguları arasında da genital akıntılar yer alır.

* Aileler akıntının farkına nasıl varabilir?
Fizyolojik akıntının en belirgin özelliği; uzun süre aynı şiddet ve karakterde devam etmesidir. Bu yüzden yeni ortaya çıkan ya da giderek şiddetlenen ve bol miktardaki akıntılar önemlidir. Patolojik akıntılar ise; kötü kokulu ve koyu kıvamlıdır. Sarıyeşil renkli olurlar, köpüklü bazen de süt kesiği şeklinde görülürler. Kaşıntı, idrar yanması, kasık ve bel ağrısı gibi şikayetler; bu tür akıntılara eşlik eder,

* Akıntının fark edilmemesi nasıl bir sonuca yol açar?
Belirtiler akıntıyla başlıyor. Daha sonra ateş ve idrar yolu enfeksiyonları oluşuyor. Ardından bu enfeksiyon vajenden rahim ağzına, oradan yumurtalık ve karın boşluğuna kadar dayanabiliyor. Kısırlık yapabiliyor, hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor.
Haberin fotoğrafları