kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Frene basmamakta ısrar eden bankayı yavaşlatmayı biliriz'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
BDDK Başkanı, "Pazar kapma yarışında mali dengesini düşünmeyen bankalar frene basmak istemezse biz yavaşlatmasını iyi biliriz" dedi..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kamuoyunda yoğun olarak tartışılan kredi kartında yıllık ücret uygulamasına destek verdi. Bilgin, "Kredi kartı bir hizmet. Bankalar, belli maliyetlere katlanarak bu hizmeti veriyorlar. Bu maliyet bir şekilde paylaşılmalı" dedi. Dünyada bankaların zarar ettiği bir ortamda Türk bankalarının başarılı bir performans sergilediğini belirten Bilgin, şu uyarıyı ihmal etmedi: "Gücünün yetmeyeceğini gören banka yeni yol arkadaşı bulmalı. Doğru karar için yanlış zaman yoktur." Bilgin, bankacılık sektörünün son durum raporunu şöyle verdi:

* YOL ARKADAŞI BULUN: Sektör 49 oyuncu var. Kendi mali bünyelerini, piyasa koşullarını iyi biliyorlar. Gücünün yetmeyeceğine, nefesinin kesileceğine inanıyorlarsa yeni yol arkadaşı bulma konusunda istekli olmalılar. Çünkü, "Doğru karar için yanlış zaman yoktur." Bankacılıkta nefes, adale gücü yani sermaye çok önemli.

* GEREKİRSE FRENE BİZ BASARIZ: BDDK ile karşı karşıya gelmek ile daha fazla kâr ve piyasa payı elde etme hırsı arasındaki dengeyi bankalarımızın iyi bildiklerine inanıyorum. Bankalarımız, eşdeğer büyüklükteki diğer bankalara göre gidiyorlar. Yarıştan kopmak istemiyorlar. Ancak her banka mali dengesine bakacak ve gerekirse bir miktar frene basacak. Frene basmamakta ısrar ederlerse kamu özel ayrımı yapmaksızın biz önlem alarak yavaşlatırız. Bazen, direksiyondakiler işletme körlüğüne kapılıyor. Bu durumda dışarıdan bakan gözün değerlendirmesine ihtiyaç var.

* DEDİKODUYU AFFETMEYİZ: Fısıltılar, dealing room söylentileri kulağımıza geliyor. Bunlara sert yaklaşırız. Hiçbir bankanın, diğerinin itibarını kırma hakkı yoktur. Fısıltı haberlerinin bu dönem tehlikeli yan etkileri olabilir.

* KREDİ KARTI HİZMETİ PAYLAŞILMALI: Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 1995'te yapılan bir kredi kartı sözleşmesi ile ilgili karar verdi. Banka, kart ücretinin müzakere edilerek kararlaştırıldığını ispat edemedi. Bankalarımız itinalı olmalı. Sözleşme metninin 12 punto olması, açıklayıcı bir metinde kart ücretinin belirtilmesi gibi. Kredi kartı bir hizmet. Bankalar, belli maliyetlere katlanarak bu hizmeti veriyorlar. Bu maliyet bir şekilde paylaşılmalı. Çok yüksek yıllık kart ücretini kastetmiyorum ama belli bir ücret olmalı. Kart ücreti kaldırılırsa bankalar öyle metotlar geliştirir ki bu, taksitlere veya alışverişlere yansır. İfrat-tefrit arasındaki denge bulunmalıdır. Kullanmayacağınız kredi kartını taşımayın, iptal ettirin. Sonra, "3 kartım var. Kullanmıyorum ama yıllık kart ücreti geliyor" deniyor.

* GURUR TABLOSU: Dünya bankaları zarar, Türk bankaları kâr yazıyor. Bankalarımıza, tecrübe kazandıkları için gösterdikleri performanstan dolayı teşekkür etmeliyiz. 2001 sonrası mevzuat ve kurumsal altyapıda değişimler oldu. Bankalar riski iyi kokluyor. İhtiyatlılıkla rezerv biriktiriyorlar. Açık pozisyonda da iyiyiz.