kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Bakan Eker'e sunulan fındık raporu

Sakın, "Ulusal Fındık Konseyi ne iş yapar?" demeyin!..
Lütfen, Ulusal Fındık Konseyi'ni iyi izleyin! Ulusal Fındık Konsey'inde yok yok! İhracatçı, borsacı, üretici, toplam 9 kişi Ulusal Fındık Konseyi'nde oturuyor.
Hoş, Fındık Konseyi'ne girinceye kadar herkes bağırıyor. Konsey üyesi olan üreticinin derdini unutuyor.
Susuyor!..
Ulusal Fındık Konsey'i bugün Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ile bir araya geliyor. Son iki yıldır fındıkta müdahale kurumu olarak görev üstlenen Toprak Mahsulleri Ofiside (TMO) toplantıya katılıyor.
Hedef, 2008-2009 yılı fındık stratejisini doğru çizmek! Sezon öncesi fındık alımını yapacak "müdahale kurumunu" belirlemek!..
Gelin görün ki, iş, yazdığımız kadar basit değil!.. Bu yıl fındık 850 bin ton ile rekor kıracak.
Oysa geçen yıl 5 YTL'den alınan ve TMO'nun deposuna dağ gibi yığılan 320 bin ton stok bekledikçe bekliyor.
Geçen hafta bir karar alındı. 30 bin ton fındık 1.1 YTL'den Fiskobirlik'e yağlık diye gitti. Zarar, kimsenin umurunda olmadı.
Bugün yapılan fındık toplantısında Bakan Eker'in önüne bir rapor konulacak. Hoş, bu rapor 10 gün önce Başbakan Erdoğan'a, kabinedeki tüm bakanlara, CHP ve MHP Genel Başkanı'na, bürokratlara ve bölge milletvekillerine gönderildi.
Raporun konusu, "fındıkta finansman modeli nasıl olmalı?"
Raporda iki aşamalı bir finansman modeli hazırlanmış. Önce avans sistemi ile ilgili model sunulmuş, sonra fiyatsal destekleme üzerinde durulmuş.
Ulusal Fındık Konseyi diyor ki; "Artık fındıkta fiyat belirlenmemeli. Sadece avans kullanılmalı"
Yapılan finansman modeli çalışmasında avans kullanımı için birinci bölgeye kilo başına 2 YTL, ikinci bölgeye 1,5 YTL avans önerilmiş.
Konsey, "Avans modeli için Hazine'den 525 milyon YTL avans kullanılacak. Bu avansın faiz dahil tüm giderleri en fazla 245 milyon YTL olacak. Kimsenin sırtına yük binmeyecek," tezini savunuyor.
Aynı raporda "fiyatsal destekleme modeli" üzerinde de detaylı bir çalışma yapılmış. Müdahale kurumu TMO fındığa 3.5 YTL fiyat ve 50 kuruş gelir primi verirse, maliyet 1.6 milyar YTL olacak.
Eğer, fiyat 4 YTL olarak açıklanır ve 50 kuruş gelir primi verilirse maliyetin 1.8 milyar YTL' yi bulması bekleniyor. Demek ki, fındıkta gider çok, peki ihracat ve iç piyasa satışı dahil gelir ne olacak?
Ulusal Fındık Konseyi, 1.9 ile 2.2 milyar YTL arasında gelir bekliyor.
Tablo bu.
AK Parti fındığa düğümü attı, çözmek için kara kara düşünüyor! Fındığa yüksek fiyat verirse "ihracatçı" bağıracak!.. Avans sistemini seçerse "üretici" yerel seçimde fındık parasını "oy" sandığına yansıtmayacak, siyasetçi için seçim kaygısı ağır basacak! Sonuçta, "Fiyat yerine avans uygulaması gelsin" diyenler çoğunlukta olacak.
Ama ister avans fiyat, ister taban fiyat fark etmez, yolculuk Hazine'yi ürkütecek, üreticiyi üzecek!