kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hurşit Tolon

Kandıra Cezaevi'nde 'paşa disiplini'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan emekli orgeneral Tolon, koğuşu deterjanla temizletti. Aygün ve Eruygur'u sabah yürüyüşüne ikna etti..
Ergenekon terör örgütünün yöneticisi oldukları iddiasıyla tutuklanan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ile Şener Eruygur'un gerek Metris gerekse Kandıra F Tipi Cezaevi'nde "askeri disiplin" içinde hareket ettikleri öğrenildi. Tutuklama kararının ardından kısa bir süre Metris Cezaevi'nde kalan komutanlar, Kandıra'da 3 kişilik koğuşa yerleştirildi. Tolon ile Eruygur, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ATO Başkanı Sinan Aygün'le aynı odada kaldı.

SABAH 08.00'DE ANONS
Edinilen bilgilere göre Kandıra Cezaevi'nde gün, sabah 08.00'de dahili anonsla başlıyor. Sabah sayımının ardından kahvaltı veriliyor. Ancak komutanlar alışılmış sayım kurallarına tabi tutulmuyor, kendilerine tolerans gösteriliyor. Morali yerinde olan Tolon, koğuş arkadaşlarını düzenli sabah sporu yapmaya ikna etti. Her sabah yürüyüş yapan Hurşit Tolon, Aygün ve Eruygur'un da kendisine eşlik etmesini sağladı.

PLASTİK SANDALYE, MASA
Birer yatak, ortak kullanıma açık tuvalet ve banyo bulunan koğuşa, emekli paşaların isteğiyle plastik sandalye ve masa da konuldu. Aygün de bir buzdolabı aldırdı. Koğuş dışındaki tüm alanlar güvenlik kameraları ile 24 saat kayda alındı. Bu görüntülerin Ankara'daki merkezden de izlenebildiği ifade edildi. Tutuklulara televizyon izleme olanağı sağlandı. Ayrıca önceden yazdırmaları halinde gazete de getirildi.



KİMSE KİMSEYİ GÖRMEDİ
Aynı koğuşta kalan Tolon, Eruygur ve Aygün diğer tutuklu ve hükümlüleri hiç görmedi. Tutuklulardan birinin avukatı geldiğinde cezaevi koridorları boşalttırıldı. Telsizle haberleşen gardiyanlar, "Şimdi geçeceğiz, koridorlar uygun mu?" diye sordular. Böylece görüşe giden tutuklu, öteki koğuşta kalanların kimler olduğunu öğrenemedi. Gardiyanlar arasındaki iletişimle koridorların ve diğer ortak alanların boş olduğu teyit edilince, tutuklular avukatlarıyla görüşebildi.

TOLON PAŞA'DAN DERSLER
Cezaevinde dirençli görünmeye özen gösteren emekli Orgeneral Hurşit Tolon, askeri eğitimin avantajlarını anlatarak moral verdi. "Ben ABD'de üç yıl 'Hayatta Kalma Eğitimi' aldım" diyen Tolon, kaplumbağa ve yılan etinden örnekler de verdi. Hatta bir ara, "Kaplumbağa eti lezzetlidir, kalkan balığını andırır" dedi. Tolon yılan etinin nasıl yenilebileceğini de anlattı. Hijyen konusunda da titiz olan Tolon, koğuşu, masa ve sandalyeleri deterjanla temizletti. Temizliğe kendisi de yardım etti. Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tutuklanmasının ardından cezaevine gönderildiğinde, "Benim ne işim var burada?" diye tepki gösterdi. Eruygur Paşa darbe planıyla ilgili kroki ve şemalar hakkında da, "Bilgisayarımda o tür belge yoktu" iddiasında bulundu. Terör örgütü üst düzey yöneticisi olma suçlamasını kabul etmeyen Eruygur, zaman zaman askerlik anılarını, girdiği çatışmaları nakletti.
Haberin fotoğrafları