kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Şimşek

'Bundan sonra ön planda IMF değil, Dünya Bankası olacak'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Devlet Bakanı Şimşek, yeni programı görüşmek üzere IMF heyetinin bu ay Türkiye'de olacağını açıkladı. Şimşek, reformlar için IMF'den ziyade Dünya Bankası ile çalışacaklarını belirtti..
Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomik programı görüşmek üzere IMF heyetinin bu ay içinde Türkiye'ye davet edileceğini söyledi. Şimşek, SABAH'a yaptığı açıklamada IMF ile önceliklerinin mevcut programın tamamlanması olduğunu belirterek "Daha sonra yeni aşamayı konuşuruz" dedi. Programın sonuçlanması için Orta Vadeli Mali Çerçeve'nin hazırlanması şart koşulduğunu kaydeden Şimşek şu değerlendirmeyi yaptı: "O ön şartı mayıs başında yerine getirdik. Onlar da bize, 'Bir ülke çok uzun süre ve çok yüksek miktarda IMF kaynağı kullanmışsa detay bazında çalışma yapmamız, program sonrası değerlendirmeyi boarda (IMF yönetim kurulu) sunmamız gerekiyor' dediler. Bu çalışmayı da yaptılar."

PROGRAMIN İPUÇLARI
"Yeni programın çerçevesi sadece mali disiplinin patikası ile sınırlı olmayacak" diyen Bakan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Arz yönlü şoklara karşı alınacak önlemler, aracılık maliyetlerinin aşağıya çekilmesi, rekabetçilik, yerel yönetimler de yeni programın çerçevesi içinde olacak. Bu aşamadan sonra yapısal reformlar konusunda IMF'nin sağlayabileceği katkı sınırlı. Daha çok Dünya Bankası ön plana çıkacak. Bu nedenle Dünya Bankası ile 4 yıl için 6.3 milyar dolarlık yeni bir anlaşma yaptık. Artık proje kredileri değil program kredileri ağırlıkla söz konusu. Bu krediler, kamudaki dönüşümü destekleyecek. Vergi idaresi başta olmak üzere kurumsal kapasiteyi artıracak."