kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İplikçiler, anti damping önlemlerini fırsat bilip etik olmayan zam yaptılar'

ÖRSAD Başkanı Kurt, iplikçileri anti damping öncesi 'etik' olmayan zam yapmakla suçlarken SUSEB Başkanı Sanver, "Zam yok, olsa bile hammaddesi petrol olan bir sektörü kimse suçlayamaz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'İplikçiler, anti damping önlemlerini fırsat bilip etik olmayan zam yaptılar'
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) başlattığı pamuk ipliği ithalatına karşı korunma soruşturması sürerken, 200 günlüğüne ithal pamuk ipliğine karşı getirilen ek mali yükümlülükler tartışma yarattı. Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt dün bir yazılı açıklama yaparak, yerli iplik sanayini soruşturmanın başlamasından kısa bir süre sonra ipliğe zam yaptığını ve bunu 'şık ve etik' bulmadıklarını söyledi. Kurt, "Kendilerinden talebimiz ve beklentimiz; durgunluğun had safhada olduğu Temmuz-Ağustos boyunca ipliğe zam yapmamalarıdır" dedi. Kurt, sektörün en önemli girdi kalemi olan pamuk ipliğinin öncelikle yerli sanayi tarafından karşılanmasını istediklerini vurgularken, "Ancak koruma önleminin yürürlüğe girmesinden hemen sonra, bazı iplikçilerin, elektrik zamlarını gerekçe göstererek, ipliğe zam yapmaya başladıkları yönünde duyumlar alıyoruz. Bu durum bizi üzüyor. İplik, örme ve konfeksiyon sektörü bir zincirin halkalarıdır. Halkalardan biri zayıflarsa, zincir kopar. Bu gerçekten hareketle, keyfe keder zamlardan kaçınalım. Zam fırsat değil, bindiği dalı kesmektir" değerlendirmesinde bulundu.

HİÇBİR MANASI YOK
Buna karşılık Sini ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Başkanı Eray Sanver, herhangi bir zam dalgasının söz konusu olmadığını söyleyerek, şöyle devam etti: "Bizim hammaddemiz petrol türevleri. Petrol fiyatlarının durumu ortada. Elektriğe gelen zam ortada. Bu şartlar altında bir süredir zaten fedakârlıklarla yürüyen sektörde maliyete göre zam yapmak anlaşılabilir bir şey. Ne yapalım ayakta kalmak için? Üreticiler her türlü dengeyi gözetmeye çalışıyor. Bu konjonktürde böyle bir suçlamanın manası yok. Üç kuruşluk menfaat için bir ülkenin kaynaklarına, ekonomisine böyle yapılmaz."