kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yasa Meclis'te, Merkez 2010 yılında İstanbul'da

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Hükümet, 'İstanbul Finans Merkezi' için hazırladığı tasarıyı Meclis'e getirdi. Tasarı, Merkez, SPK, BDDK ve Vakıfbank'ı İstanbul'a taşıyor..
İstanbul Finans Merkezi projesi hayata geçiyor. Dün TBMM'ye sunulan yasa tasarısı ile Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınmasının önü açıldı. Taşınma işlemi iki yıl içinde tamamlanacak. Tasarı ile Bankalar Birliği bünyesinde finansal kuruluşların müşterilerinin risk durumlarını izlemek üzere "Risk Merkezi" kurulacak. Merkez Bankası Kanunu'nun, 2. maddesinde planlanan değişikle, "Bankanın merkezi İstanbul'dadır" ibaresi eklendi. Banka Meclisi toplantılarının İstanbul'da yapılması öngörüldü. Banka merkezinin İstanbul'a taşınmasına ilişkin iş ve işlemler tamamlanıncaya kadar idari merkez Ankara'da kalacak.

RİSKİ TBB YÖNETECEK
Banka Meclisi toplantıları da Ankara'da yapılacak. Merkez Bankası, iki yıl içinde İstanbul'a taşınacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi uzatmaya yetkili olacak. Tasarı ile tıpkı Merkez Bankası'nda olduğu gibi SPK ve BDDK'nın da merkezinin İstanbul'da olacağı vurgulandı. Vakıfbank'ın da genel kurul kararı ile merkezini taşımasına olanak tanındı. Merkez Bankası nezdindeki "Risk Merkezi" de artık Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından işletilecek. Birlik, kredi kuruluşları ile BDDK'nın uygun gördüğü finansal kuruluşların müşterilerinin risk durumlarına ilişkin bilgileri toplayacak. Bu bilgileri BDDK, Merkez Bankası, finansal kuruluşlarla paylaşabilecek. Kredi kuruluşları ile BDKK'nın uygun gördüğü finansal kuruluşlar, Risk Merkezi'ne zorunlu üye olacak. Üye kuruluşlar, Risk Merkezi'nce istenilen, müşterileri ile ilgili her türlü bilgiyi verecek. Bankalar Birliği, Risk Merkezi için özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi almak için sözleşme imzalayacak. Risk Merkezi'nin verdiği bilgiler ücretlendirilecek. Risk Merkezi'nin bütün işlem ve kayıtları gizli tutulacak. Risk Merkezi gerekirse, en az beş banka tarafından kurulmuş şirketler aracılığı ile hizmet verebilecek.