kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nazım Ekren, kurmayları ile birlikte Erzurum Atatürk Üniversitesi koyun ıslah ve süt sığırlığı tesislerini de gezdi.

'Yabancı yatırımcı, başka bir formata geçti, bekliyor'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Başbakan Yardımcısı Ekren, AK Parti'yi kapatma davasının piyasalarda yarattığı belirsizliği ve ekonomiye maliyetini, demokratik toplum ve devlet düzeninin olgunlaşma sürecinin yansıması olarak nitelendirdi..
Doğu Anadolu Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde ekonomi bürokratları ile Erzurum'a çıkarma yapan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ak Parti kapatma davasının piyasalara yansıması, belirsizlik algılaması, yeni ekonomik çapa, yabancı sermayenin pozisyon değişikliği ve teşvik sistemi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ekren'in mesajlarının ana hatları şöyle:

* EKONOMİYE YENİ ÇAPA: Dünyada yaşanan üç türbülans var. Sermaye, enerji, gıda. Her ülke farklı derecelerde etkileniyor. Türkiye, bu üç riskten de etkilenen ülkeler arasında. "Etkilenmeyeceğiz' demek doğru değil. Özellikle Orta Vadeli Plan hedeflerine ulaşmak için zor bir süreç geçecek. Bu dönemde, "Mali Kuralı" tanımlayıp kalıcı hale getirmeyi hedefliyoruz. "Faiz dışı fazla, bütçe açığı, AB tanımlı borç stokunun GSYİH'ya oranı." Bunları esas alıp, uluslararası kuruluşların temsilcilerinin bakış açısına göre şekillendireceğiz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun gündemi de "Mali Kural" olacak.

* BİRİNCİ SINIF DEMOKRASİNİN MALİYETİ: Kapatma davası entegre yönetişim sistemiyle ilgili bir olay. Siyasi partilerin, Meclis'in yürütmenin kendine has görev ve fonksiyonu vardır. Türkiye'nin muasır medeniyet seviyesine çıkarılması olsun, milli iradenin tecellisi olsun, demokratik toplum ve devlet düzeni olsun hangi bileşenleri varsa bir araya getirdiğinizde bütün kurumların yönetişim anlayışı ile ilgili bir olay sonuçta. Bu, zamanda belli bir noktaya gelecektir. Demokratik piyasa ekonomisinin ön plana çıktığı, bununla şöhret bulmuş ülkelerde en iyi yönetişim aracı hukuk s i s t e m i d i r . Muasır medeniyetler seviyesindeki ülkelerle eşdeğer düzeye geldiğimizde bu sorunları çözmüş olacağız.

* KAPATMA DAVASININ ÖNEMİ: Siyasi belirsizlik elbette önemli, kararları etkilemeyi sürdürecek. Biz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak, temel parametrelerin olması gereken seviyeye gelmesi için ne yapmamız gerektiğini belirliyoruz. Siyasi belirsizlik azaldıkça hedefe ulaşma hızımız artacak.

* YABANCI DAVRANIŞI: Türkiye'den çıkan bir miktar yabancı sermaye var. Eskiye oranla gelmeyen sermaye de var. Ama ağırlıklı bölümü başka formata geçip bekliyor.

* BELİRSİZLİK ALGISI: Belirsizlik ortaya çıktığında hemen reel göstergelere yansımaz ama son sözü reel göstergeler söyler. Beklenti anketleri, güven endeksi bu arada ucu verir. Türkiye ekonomisine harcamalar açısından bakıldığında tüketimin payı yüzde 75 civarında. Dolayısıyla tüketim ve harcama eğilimi hemen etkileniyor. Ulusal hesaplar açısından bakıldığında faiz ve enflasyon genel trendin üstünde, büyüme altında seyrediyor.