kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Vergiler kadar restoranlar da sorumlu'

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
* Restoranlar açıldıkça cirolarda artış oldu mu? Cirolar artıyor ama çok iş yapıldığı için değil! Yeme-içme sektöründe bir gerileme var. Mekân çok açılıyor. Talep mekân açılmadan önce yüksek oluyor, daha sonra ise geriliyor. Kendi ithal ettikleri ürünleri satamayan restoranlar var.

* Bugüne kadar getirmediğiniz ve yeni yeni talep edilen ürünler var mı? Eda Mame (soyulmamış organik soya fasulyesi)... İnanılmaz bir talep var. En yoğunu Wagamama'dan... Son zamanlarda sake satışları da çok arttı. 5 litrelik sake'ler ithal ediyoruz. Ancak bunların vergileri çok yüksek. 100'e getirirsek 300'e mal oluyor. Alkol derecesi yükseldikçe vergiler artıyor.

* Restoranlardaki yemeklerin fiyatının çok yüksek olması şu sıralar herkesin dilinde... Bunun suçu sadece vergiler mi? Restoranlar kâr marjını çok yüksek tutuyor. Bütün suç ithalatçılarda ve vergilerde değil. Tabii ki bizim ülkemizde vergiler çok yüksek. Ancak biz 12'ye ithal ettiğimizi onlara 20'ye satıyorsak, kimi restoranlar bunu müşteriye 40'a satacağına 80-90'a satıyor. O zaman müşterinin yemek faturası kabarıyor tabii.